Miercuri, 18 noiembrie, la doar câteva zile după atentatele din Paris, dar și încă sub efectul tragicului eveniment din clubul Colectiv din București, la Biroul Francez din Casa Prieteniei, în cadrul proiectului „După-amiezi francofone la Suceava”, a avut loc un eveniment special adaptat acestui moment dur prin care trece Franța, România, dar și întrega Europă, la care au participat peste 80 de suceveni.

Elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu, Colegiului Național Petru Rareș, Colegiului de Artă Ciprian Porumbescu, coordonați de prof. dr. Petronela Munteanu și prof. dr. Cristina Hetriuc, studenți, părinți și profesori prezenți la eveniment, au ținut un moment de reculegere în memoria victimelor celor două tragedii, emoțiile continuând atunci când a fost intonat, instrumental, câte un fragment din imnul Franței și din cel al României.

Sub genericul „Sinestezii francofone”, elevii suceveni au pregătit o expoziție de afișe cu un puternic mesaj de solidaritate, compasiune și sprijin pentru poporul francez. Prin toate momentele pregătite, teatru, muzică, eseu, desen, elevii francofoni au adus și mai aproape cele două națiuni, română și franceză, militând, prin diversele forme de artă alese, împotriva violenței, prejudecăților rasiale, religioase sau chiar muzicale și promovând principiile și valorile umane fundamentale.

Și, prin această acțiune organizată sub semnul francofoniei, de Biroul Francez din Casa Prieteniei Suceava, România își exprimă determinarea de a lupta pentru protejarea valorilor comune, invitând elevii și tinerii noștri să consțientize pericolul pe care îl traversăm, prin informare, dezbatere și creativitate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.