În perioada iulie – august 2015, în conformitate cu „Strategia Naţională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2012 – 2016”, la nivelul Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Suceava a fost organizată Activitatea de informare şi instruire a angajaţilor din cadrul societăţilor de transport intern şi internaţional.

Acţiunea,  ce are ca obiectiv creşterea gradului de informare privind riscurile asociate traficului de persoane, întărirea capacităţii de sesizare promptă la ameninţările acestui fenomen şi reducerea vulnerabilităţii persoanelor ce călătoresc atât intern cât şi extern (copii şi tineri ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, persoane de sex feminin, care, pe timpul călătoriei, au un comportament ce indică o posibilă formă de trafic, persoane ce se deplasează spre un posibil loc de muncă sau călătoresc în scop turistic). Activitatea cuprinde aspecte teoretice, privind definirea conceptului de trafic de persoane, profilul traficantului, profilul victimei, identificarea elementelor specifice de trafic de persoane, a factorilor de risc şi vulnerabilitate pe specific de vîrstă, identificarea caracteristicilor etapelor de transportare şi vânzare a victimelor traficului de fiinţe.
Mesajul acestei acţiuni este orientat pe caracteristicile celor trei grupuri ţintă:
– prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării sexuale – tineri şi adolescenţi;
– prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă – adulţi în căutarea unui loc de muncă;
– prevenirea traficului de persoane în general – publicul larg.
Ca şi metode au fost utilizate discuţiile interactive, distribuirea de materiale informative. Totodată au fost expuse în zone de maximă vizibilitate afişe cu mesaje antitrafic.
Lucrătorii Centrului Regional Suceava au desfăşurat aceste activităţi la sediile agenţiilor Romfour (punctele de lucru din mun. Suceava, mun. Fălticeni, mun. Câmpulung Moldovenesc, or. Gura Humorului) , Paralela 45 mun. Suceava, Juventus SRL mun. Suceava, West Travel Suceava. Acţiunea, ce se va defăşura până la sfârşitul lunii august, are ca finalitate sensibilizarea şi informarea angajaţilor pe linia prevenirii şi combaterii traficului de persoane, astfel încât să acorde o atenţie sporită călătorilor, turiştilor şi comportamentelor acestora şi să sesizeze organele competente ori de câte ori observă abuzuri de orice natură.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.