Polițiștii rutieri dar și polițiștii de prevenire au fost prezenți la datorie, duminică, 29 aprilie, pentru informarea cetățenilor și prevenirea evenimentelor rutiere.
Polițiștii au desfășurat activități de informare și responsabilizare a participanților la trafic, în special în zonele turistice ale județului.

Din fericire, în urma acțiunilor operative dar și preventive desfășurate, până în prezent, pe perioada minivacanței nu au fost înregistrate accidente rutiere grave pe raza județului.
În cadrul activităților preventive, polițiștii au distribuit peste 300 de materiale de informare, 20 de veste reflectorizante pentru bicicliști și 25 de plăcuțe reflectorizante pentru căruțași.
Acțiunile preventive vor continua și în perioada următoare, siguranța rutieră fiind o prioritate permanentă a Poliției Române.

Dacă porniți la drum, țineți cont de recomandările Poliției Române și respectați indicațiile polițistului rutier aflat în teren.

Pentru a ajunge în siguranță la destinație, Poliția Română vă recomandă:
Interesați-vă înainte să porniți la drum cu privire la traseul pe care urmează să-l parcurgeți.
Circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic, în special când se circulă în coloană şi țineți cont de politeţea rutieră. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, în mers, măriţi distanţa dintre vehicule.
Conduceţi prudent, fără bruscarea comenzilor autoturismului, asiguraţi-vă temeinic înainte de efectuarea fiecărei manevre şi evitaţi depăşirile care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimul legal de viteză! Viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
Pe autostrăzi, semnalizați din timp intenţia de schimbare a benzii de circulaţie, nu folosiți banda de urgență și conduceți cu atenție sporită.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Este recomandat să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Bicicliștii trebuie să respecte legislația rutieră și să se echipeze corespunzător.
Pentru ca bicicliştii să conducă în siguranţă pe drumurile publice, poliţiştii reamintesc următoarele:
Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
Se recomandă ca bicicliştii să poarte cască de protecţie şi elemente reflectorizante.
Bicicleta trebuie să fie prevăzută cu sistem de frânare eficient, sistem funcţional de direcţie, elemente reflectorizante.
Bicicliştii trebuie să cunoască şi să respecte regulile rutiere.

Având în vedere specificul perioadei, polițiștii acordă o atenție deosebită conducătorilor de atelaje hipo, folosite pentru agrement sau pentru lucrări agricole și de transport.

Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere poliţiştii fac următoarele recomandări:

– nu folosiţi segmentele de drum pe care accesul atelajelor hipo este interzis;
– folosiţi în mod obligatoriu vestele reflectorizante şi elemente fluorescent –reflectorizante pe atelajele hipo;
– vehiculul cu tracţiune animală sa fie condus pe acostament sau cât mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile;
– să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabila;
– să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;
– să nu transporte persoane care stau in picioare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.