Pe data de 24 aprilie, vor avea loc activități de comemorare a aviatorului Vasile Niculescu, în municipiul Rădăuți, acestea fiind organizate în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Manifestarea va debuta la ora 11:00, în incinta primăriei municipiului unde se vor susține alocuțiuni. Începând cu ora 12:00 va avea loc o slujbă de comemorare la mormântul aviatorului Vasile Niculescu, în cimitirul municipal Rădăuți.
Evenimentul este organizat de către Primăria municipiului Rădăuți, Consiliul Județean Bacău, ARPIA Bacău, Cultul Eroilor Rădăuți, ANCMR Rădăuți, cu participarea instituțiilor de învățământ din județ și municipiu. La ceremonialul militar vor fi prezenți elevi ai Colegiului Militar Ștefan cel Mare , un detașament de cadre militare din unități ale Ministerului Apărării Naționale, din partea județelor Suceava și Botoșani, și aeronave care vor survola cerul pe parcursul manifestării.

Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat, în data de 23 noiembrie 1918, un zbor de o însemnătate uriașă, pentru România. Însoțit de căpitanul Victor Precup, s-a deplasat, pe calea aerului, în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale, la Alba Iulia.Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol iar piloții s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziție, în avion. O hartă militară și o busolă.
După stabilirea la Rădăuţi, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar . Eroul Marii Uniri a murit pe data de 24 aprilie 1981, fiind înmormântat în cimitirul din Rădăuţi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.