Având în vedere potenţialul turistic al judeţului, în perioada iulie – octombrie 2014, poliţiştii suceveni desfăşoară campania de prevenire a infracţionalităţii Turism în Siguranţă.

Campania are ca grup ţintă turiştii care se vor afla pe teritoriul judeţului, dar şi operatorii de turism şi unităţile hoteliere locale. Campania vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni).

Până la această dată, ca urmare a măsurilor operative dispuse şi a campaniei preventive derulate cu ajutorul mass-media, pe raza judeţului nu s-au înregistrat evenimente negative majore cu implicarea turiştilor. Nu au fost sesizate furturi de sau din auto, iar turiştii nu au fost victime ale unor infracţiuni grave, precum tâlhării sau accidente rutiere grave. Totuşi, câteva măsuri preventive minime trebuie adoptate pentru a evita situaţii precum cea a unei femei de 45 de ani, care la data de 04 august, ora 16.30, s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Suceava, sesizând că în împrejurări necunoscute, a pierdut sau i-a fost sustras un card bancar, iar din contul aferent acestuia a fost retrasă suma de 400 lei. Cu ocazia audierii, persoana vătămată a declarat că alături de cardul bancar avea şi o foiţă pe care era scris PIN-ul acestuia.

De asemenea, polițiștii recomandă turiştilor să manifeste atenţie sporită pe drumurile sucevene, în ultima săptămână fiind înregistrate două evenimente rutiere cu implicarea acestora. Din fericire, în niciunul din cele două cazuri nu s-au înregistrat decese sau persoane rănite grav.

La data de 07 august, ora 19:20, pe DN 17, în interiorul comunei Pojorâta, un bărbat de 64 ani, din municipiul Ploiești, judeţul Prahova, posesor al permisului de conducere pentru categoria B, în timp ce conducea autoturismul, în condiții de ploaie şi carosabilul umed, datorită vitezei într-o curbă la stânga, a pierdut controlul direcției şi s-a răsturnat în afara părții carosabile. În urma impactului au fost răniţi uşor conducătorul auto şi trei pasageri de 33, 16 și respectiv 13 ani, toţi din municipiul Ploiești, judeţul Prahova.

Tot în această săptămână, la data de 08 august, ora 05.50, pe str. Calea Transilvaniei din municipiul Câmpulung Moldovenesc, un bărbat de 32 ani, din Republica Moldova, în timp ce conducea autoturismul, a intrat în coliziune faţă-spate pe fondul oboselii la volan şi neatenţiei în conducere, cu un autobuz condus de către un localnic de 60 ani, care circula în faţa sa regulamentar. În urma coliziunii, pasagerii din autoturism în vârstă de 23 de ani şi 13 ani, ambii din Republica Moldova, au suferit vătămări corporale uşoare. În aceste condiţii se recomandă şoferilor să facă pauze pe timpul deplasărilor lungi, astfel încât să nu se expună accidentelor rutiere din cauza oboselii la volan.

Tocmai pentru a preveni evenimentele negative cu implicarea turiştilor, în perioada 07 – 10 august, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava, împreună cu poliţiştii rutieri şi din structurile de ordine publică, au fost prezenţi în zona DN 17, dar şi în municipiile Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc, precum şi în localităţile Ciocăneşti şi Vama, desfăşurând activităţi de informare a turiştilor şi de instruire a reprezentanţilor unităţilor hoteliere şi a pensiunilor turistice, cu privire la necesitatea respectării legislaţiei.

Peste 200 de turişti au primit din partea poliţiştilor afişe şi pliante cu recomandări preventive pe linia prevenirii accidentelor rutiere, prevenirii tâlhăriilor şi a furturilor din auto şi genţi şi buzunare, fiind purtate discuţii cu aceştia şi familiile lor, în vederea responsabilizării şi conştientizării cu privire la fenomenul infracţional. De asemenea, poliţiştii de prevenire au avut 10 întâlniri cu reprezentanţii unor unităţi de cazare din zona Vama, Câmpulung Moldovenesc, Cicăneşti şi Vatra Dornei, acestora fiindu-le prezentată legislaţia în domeniul turismului şi consecinţele nerespectării regulilor referitoare în special la evidenţierea cazării turiştilor în registrele speciale. Au fost organizate acţiuni de descurajare a faptelor antisociale şi de prevenire a accidentelor rutiere.

În ziua de 08 august, Serviciul Rutier şi birourile/formaţiunile de profil din teritoriu au organizat şi desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii evenimentelor rutiere generate de consumul de alcool, fiind reţinute 4 permise de conducere şi 3 certificate de înmatriculare, fiind constatate 2 infracţiuni (alcoolemii) şi aplicate 39 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 15.860 lei.

Pentru ca turiştii să se bucure de un concediu liniştit, poliţiştii le recomandă să acorde o atenţie sporită lucrurilor personale atunci când merg să se relaxeze, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, în drumeţii. Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere. Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi! Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente. Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior! Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru. Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente! Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor! Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)! Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie. Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii.

Imagine5 Imagine1

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.