Manifest al redacției SuceavaLIVE împotriva declarațiilor primarului Viorel Cucu și atitudinii unor funcționari de la Postul de Poliție Adâncata.

ECO-INTEGRARE   Proiect de reintegrare în societate a foștilor deținuți.

Pornind de la realitatea crudă a faptului că majoritatea oamenilor care au suferit o pedeapsă privativă de libertate comit alte infracțiuni după eliberarea din penitenciare, Uniunea Europeană, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Fondul Social European prin Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 și Programul de Instrumente Structurale în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și Guvernul României, reprezentat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției sociale și Persoanelor vârstnice, a demarat o amplă campanie de conștientizare a problemelor legate de reintegrarea foștilor deținuți în societate.

Binevenită mai ales pentru cetățenii ajunși deținuți, în urma unor greșeli regretabile, dar și pentru cei ce își doresc reîntoarcerea la o viață normală, campania și-a propus să identifice și să probeze în programe pilot, diverse căi care ar putea ajuta reintegrarea în societate a acestor oameni. Activitatea a început cu identificarea carențelor principale care duc la recidivarea infractorilor. S-a constatat că, odată condamnați, indiferent de motiv, oamenii intră într-o zonă de excluziune socială care îi împiedică să își găsească un loc de muncă, și cu atât mai puțin în domeniile din care au provenit înaintea condamnării. Priviți de toată lumea, dar și de unele autorități ale statului, ca rebuturi ale societății și forțați de lipsa mijloacelor de trai, infractorii ocazionali devin inerent recidiviști. Lipsa de comunicare între autorități și posibilii angajatori, indiferența instituționalizată, graba cu care oameni normali sunt asociați criminalilor incurabili sunt numai câteva din cauzele identificate.

Aceste cauze și multe altele se regăsesc și în manifestul Suntem produsul mediului unde amănuntele acestei campanii stau la indemăna tuturor, și pot fi găsite la www.suntemprodusulmediului.ro, alături de soluțiile găsite de specialiști pentru atenuarea efectelor actualei indiferențe manifestate de autoritățile responsabile. Din punctul nostru de vedere această inițiativă este benefică, pentru că, în afară de iluminarea colțurilor gri ale societății, are calitatea de ai învăța meserii eco pe deținuții din penitenciare, oferindu-le o reală șansă de reintegrare acelora care își doresc cu adevărat asta.

Ar fi de dorit ca autoritățile statului, și unii reprezentanți ai acestora, să fie primele care să înțeleagă că drepturile omului se aplică tuturor cetățenilor și că o condamnare ispășita nu este un motiv de declasificare. Această condamnare este și trebuie luată în calcul doar și numai dacă respectivul recidivează. 

Încălcarea drepturilor omului constituie un abuz și se pedepsește. Atât la CEDO, dar cu siguranță și la URNE!

În toate episoadele următoare vom trage câte o concluzie a redacției!

Prima concluzie: Viorel Cucu este un mare mincinos!

Urmare a investigațiilor efectuate de Redacția SuceavaLIVE s-a constatat că cetățeanul comunei Adâncata a fost insultat și calomniat de primarul Viorel Cucu în interviul publicat în episodul 4 al lung-metrajului „Adâncata, focar necurat”. Deși, numitul Mihai Viorel Corhan a suferit o condamnare cu executare, atenție !!! … pentru infracțiuni doar la regimul circulației pe drumurile publice, acesta și-a ispășit pedeapsa, fiind eliberat condiționat, pentru bună purtare, cu aproximativ 1 an de zile înainte de termen!

Deasemenea, deși primarul Viorel Cucu a afirmat că nu-l cunoaște pe cetățeanul comunei Adâncata, am constatat că acesta a fost martorul cheie în procesul penal al numitului Corhan Mihai Viorel (Dosar nr. 4748/314/2007 Tribunalul Suceava), iar autoturismul condus de inculpat era proprietatea primarului Viorel Cucu care trebuia cercetat pentru încredințarea unui autoturism unei persoane fără permis, deoarece inculpatul nu a fost condamnat niciodată pentru furt de mașini. Mai mult, cetățeanul „necunoscut” a fost angajat ca zilier, la negru, la jupânul Cucu. Despre ce transporta acel autoturism și scenariul regizat de Viorel Cucu, un mare specialist în diversiuni, vom reveni cu amănunte…

Susținând îmbunătăţirea imaginii foştilor deţinuţi, înlăturarea prejudecăţilor sociale faţă de aceștia, prejudecăţi ce blochează reinserţia lor în societate, precum și în scopul reducerii fenomenului de marginalizare a persoanelor care au suferit condamnări la pedepse cu închisoarea, Redacția SuceavaLIVE își asumă toate cheltuielile procesuale necesare numitului Corhan Mihai Viorel și va face toate demersurile, posibile și imposibile, pentru  ca astfel de reprezentanți ai statului să fie trași la răspundere și să înțeleagă că pe noi ne reprezintă și sunt plătiți din banii românilor, români împărțiți de ștabi în pușcăriași și pușcăriabili aflați în libertate!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.