Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a precizat referitor la posibilitatea introducerii unor pașapoarte de vaccinare care să permită călătoriile între statele UE că la Bruxelles există tensiuni pe acest subiect mai mari decât la finalul anului trecut.

Toată lumea îşi imaginează diverse scenarii sau soluţii prin care vom putea reveni cumva la normal în ceea ce înseamă libera circulaţie. Ne dorim cu toţii să se termine această perioadă de lockdown de restricţii peste restricţii.

Situaţia este foarte dificilă la nivel european, numărul de cazuri continuă să crească, epidemiologii sunt destul de îngrijoraţi cu toate noile mutaţii ale virusului.

Din cauza incapacităţii de secvenţiere în statele membre nici măcar nu ştim în ce măsură aceste noi tulpini de virus sunt, putem presupune că ele există deja în statele membre.

Asta apropo, că impunem tot felul de restricţii pentru cei care sosesc din alte ţărI terţe cum ar fi Marea Bitanie sau altele în care au fost detectate aceste tulpini, în condiţiile în care le avem deja în Europa„, a spus Adina Vălean la Antena 3.

Ea a precizat că va trebui o cooperare strânsă între Comisie și statele membre pentru găsirea unor soluții:

Este o tensiune mai ridicată decât era la sfârşitul anului trecut, atât la nivelul statelor membre cât şi în Comisia Europeană, că lumea se uită către noi aşteaptă soluţii.

Noi trebuie să lucrăm cu statele membre, cu experţii de acolo, pentru că nu ne putem baza în acesată privinţă epidemiologică pe o legislaţie europeană, să impunem noi anumite lucruri şi atunci, deciziile se iau foarte mult la nivelul şefilor de stat şi guvern, se iau de către consiliu.

Pentru noi cea mai mare provocare acum este să coordonăm acesată abordare la nivelul statelor europene neavând, practic, o legislaţie pe care să o impunem.

Aceste lucruri depinde de miniştrii de interne, dar sigur că le discutăm şi noi, iar eu sunt interesată pentru că şi toate companiile aeriene, transportatorii sunt la fel de disperate ca şi clienţii lor, pentru că toate speranţele de revenire în anul acesta par din nou a se îndepărta.

Miza principală este campania de vaccinare, cu toate întrebările periferice în ce măsură toate aceste vaccinuri, dar se pare că toate răspunsurile sunt încurajatoare, pot acoperi şi noi variante de virus. Sperăm să apară şi tratamentul, decât să mizăm numai de vaccinare”, a mai spus Adina Vălean.

Posibilitatea introducerii unor pașapoarte de vaccinare la nivel internațional care să permită circulația fără restricție în afara granițelor va fi dezbătută în următoarea perioadă de OMS.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.