Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un proiect de lege care stabileşte condiţiile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a celor conexe, în scopul preluării în legislaţia naţională a reglementărilor europene şi internaţionale promovate pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor.

Potrivit unui comunicat al Executivului, „prin proiectul de lege se introduc noi condiţii privind ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripţionarea şi prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate şi comerţul transfrontalier la distanţă cu produse din tutun şi conexe”.

„Sunt reglementate ingredientele ce pot fi utilizate în produsele din tutun, precum şi nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotina şi monoxid de carbon. Prin urmare, va fi interzisă punerea pe piaţă a ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică. Produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020. De asemenea, va fi interzisă punerea pe piaţă a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurina şi creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar şi a celor care conţin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice”, anunţa Executivul.

„Prin această lege ne asumăm şi formal termenul de 20 mai ca termen de implementare a Directivei europene 40 din 2014. Sigur, legea merge în Parlament şi va intra în dezbatere parlamentară cu acest termen asumat de Guvernul României”, a spus purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.