Administrația Națională „Apele Române” a finanțat din surse proprii lucrări de refacere a infrastructurii de apărare împotriva inundațiilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Bazinale de Apă SIRETSistemului de Gospodărire a Apelor Suceava (SGA), în urma precipitațiilor semnificative căzute în perioada iulie-august 2018, s-au înregistrat creșteri importante de debite pe cursurile de apă din județul Suceava, care au afectat siguranța construcțiilor hidrotehnice, punând în pericol locuitorii comunelor Bogdănești, Cornu Luncii și Capu Câmpului.

Potrivit directorului SGA, Daniel Drăgoi, perioada de timp friguroasă care urmează, însoțită de precipitații potențial abundente, poate constitui un factor suplimentar în creșterea riscului la inundații.

„Astfel, în urma eforturilor depuse pentru identificarea resurselor necesare, au fost alocate din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române, fonduri pentru refacerea a trei obiective afectate în acest an: îndiguire mal stâng râu Moldova în zona podului Berchișești-Capu Câmpului, aflat pe raza comuna Capu Câmpului; amenajare râu Moldova pe tronsonul Brăiești Băișești, comuna Cornu Luncii și regularizare și îndiguire pârâu Râșca la Bogdănești”, a precizat directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Daniel Drăgoi.

La baza acestor ample lucrări a stat faptul că viiturile produse în vara acestui an au condus la producerea de eroziuni repetate și la distrugerea digului de apărare pe o porțiune de 66 de metri, s-a impus refacerea lucrării în regim de urgentă pentru a pune în siguranță obiectivul la capacitatea proiectată şi a diminua riscul de inundații a localității Berchișești. Valoarea totală a investiției este de 212.000 de lei, TVA inclus.

Totodată, ca urmare a calamităților naturale produse de inundații în perioada iunie-august 2018, a fost afectată apărarea de mal de pe râul Moldova, pe tronsonul Brăiești- Băișești din comuna Cornu Luncii pe o lungime de 50 de metri, precum şi digul pe o lungime de 450 de metri.

 

„Refacerea lucrării va crește gradul de asigurare la inundații al comunei Cornu Luncii. Valoarea totală alocată pentru refacerea construcției la capacitatea proiectată este de 248.000 de lei cu TVA”, a precizat Drăgoi.

 

Al treilea obiectiv care a fost refăcut de Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, în urma precipitațiilor semnificative căzute în luna iulie 2018, s-au înregistrat creșteri importante de debite pe râul Râșca, care au condus la erodarea digului mal stâng pe o porțiune de 60 metri, punând în pericol localitatea Bogdănești.

„La acel moment, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava și Formația de lucru Bogdănești au intervenit cu personal muncitor și utilaje, au efectuat terasamente, lucrări de regularizare și a finalizat închiderea provizorie a digului. Lucrările necesare constau în refacerea a 100 metri de corp de dig, 100 metri grindă de beton, 100 metri pereu și 100 metri de apărare de mal, valoarea alocată fiind de 348.000 de lei inclusiv TVA”, a conchis directorul SGA Suceava, Daniel Drăgoi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.