Mergând pe șoseaua națională E85, care leagă municipiul Suceava de orașul Siret, după trecerea podului peste râul Suceava și parcurgerea cartierului Ițcani, se deschide, pe dreapta și pe stânga, țarina Pătrăuțiului, mărginită la dreapta de dealul dinspre Lipoveni, acoperit cu pomi fructiferi, și la stânga de râul Suceava.

Vatra satului începe la 50 m de drumul național și se așterne, de o parte și de alta a drumului comunal, pe o lungime de cca. 5 km până pe platforma cimitirului. De câțiva ani, vatra satului s-a prelungit cu încă 1 km dincolo de cimitir, pe ambele părți ale drumului, unde s-au așezat rromii atrași din alte localități.

 

Tânărul primar al pătrăuțenilor

 

Din iunie 2016, comuna Pătruți este condusă de un primar tânăr, aflat la primul mandat, care dorește ca prin activitățile sale administrative să transforme această localitate într-o așezare modernă, cu infrastructură demnă de secolul XXI, încearcă să îmbunătățească nivelul de trai al locuitorilor și totodată, încearcă să demonstreze că tinerețea nu este un impediment în administrația publică locală, ci din contră, se poate dovedi un plus atunci când este pusă cu energia sa, în slujba concetățenilor.

Pe numele său Adrian Isepciuc, primarul Pătrăuțiului încearcă se fie un model pentru locuitorii comunei sale, arătând că dacă se vrea, se poate.

„Am profunda convingere că localitățile lipsite de investiții se află în situația aceasta datorită neimplicării autorităților locale. Nu se mai poate vorbi despre o lipsă de fonduri, cum era pe la începutul anilor 2000 sau imediat după revoluție. Sunt suficiente programe de finanțare pe care le poți accesa, numai să vrei să îți bați puțin capul pentru realizarea și depunerea proiectelor de finanțare. Alea nu se scriu singure. Trebuie cineva să le facă și odată făcute, obții și rezultate”,  a precizat Adrian Isepciuc.

Fiind în anii anteriori atât consilier local cât și consilier județean, tânărul edil a căpătat ceva experiență administrativă și, din fotoliul pe care îl ocupă în prezent, nu face decât să se folosească de experiența respectivă punând-o în slujba oamenilor. Astfel, în numai un an și jumătate de mandat, primăria din Pătrăuți a inițiat un număr impresionant de proiecte, menite a pune comuna pe locurile fruntașe între unitățile adminstrative ale județului la numărul de fonduri naționale și europene accesate. Acest lucru demonstrează că primarul Adrian Isepciuc și-a făcut bine temele în acestă perioadă, urmând ca rezultatele să se vadă în mod cert în anii care urmează. Implicarea sa în scrierea de proiecte pentru obținerea de fonduri, înseamnă pentru această localitate o gură de aer proaspăt și speranța că viitorul poate fi mai bun. În cele ce urmează, vom trece în revistă principalele proiecte de finanțare depuse de Primăria comunei Pătrăuți în acest an.

 

Proiectele de dezvoltare vitale, derulate prin AFIR

 

De la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, primarul Pătruțiului a primit notificare chiar în această săptămână pentru un proiect ce prevede înființarea unei noi infrastructuri pentru apă potabilă, apă uzată și o stație de epurare în valoare de 1 milion de euro. Stația de epurare va fi înființată pe malul drept al pârâului Pătrăuceanca, lungimea proiectului fiind de 8.5 km și pornește de la stația de epurare mergând spre periferie, deservind circa 300 de gospodării.

Un alt proiect depus către aceeași Agenție care are șanse mari să fie contractat săptămânile următoare, prevede modernizarea infrastructurii de acces agricol în comuna Pătrăuți în zona „Drumul Balastierei” pe o lungime de 5, 5 km. Drumul respectiv pornește din zona drumului DN2 și ajunge în gara Ițcani, fiind o rută alternativă de a ajunge în Suceava. Valoarea proiectului este tot de 1 milion de euro și este pe lista de așteptare obținând la evaluarea inițială 100 de puncte.

 

Proiecte PNDL

 

Tot în această săptămână, Adrian Isepciuc a semnat contractul pentru proiectul prin Programul Național de Dezvoltare locală în valoare de 2,1 milioane de euro, care practic este o extindere a proiectului  de canalizare și apă accesat prin AFIR.  Trebuie menționat că lungimea rețelei de canalizare, conform proiectului, este de 17,5 km . Cu ajutorul acestor două proiecte, aproape toată comuna va fi racordată la sistemul centralizat, de acesta din urma beneficiind 650 de gospodării și agenți economici din localitate. În mod evident, aprobarea acestor două proiecte va schimba în bine viața locuitorilor comunei, creând totodată un orizont de așteptare foarte ridicat de la administrația locală în anii care urmează.

Trebuie amintit faptul că începând cu 31 iulie a fost dat în funcțiune sistemul de alimentare cu apă pentru locuitorii branșați ai comunei.

Cu ajutorul aceluiași Program Național de Dezvoltare Locală, Primăria Pătrăuți urmărește printre altele să modernizeze grădinița Moldoveni prin construirea de grupuri sanitare, modernizarea clădirii, construirea unei camere pentru centrala termică, dotarea clădirii cu instalații termice, schimbarea instalației electrice și instalarea unor mijloace de detecție și semnalizare a incendiilor, cerute de ISU. Valoarea proiectului este de aproximativ 118.000 de euro.

Alt proiect depus pe PNDL de primarul Adrian Isepciuc pentru care speră să primească finanțare, este unul care prevede modernizarea dispensarului local prin construirea de grupuri sanitare noi, mansardarea clădirii unde vor funcționa 4 cabinete medicale dintre care 3 pentru medicii de familie și unul pentru un medic stomatolog și schimbarea acoperișului. Este un proiect de suflet pentru edilul nostru, considerând că sănătatea populației trebuie să reprezinte o prioritate pentru administrația locală. Investiția se ridică la valoarea de 118.000 de euro.

Un alt proiect de 250.000 euro pentru care s-a depus documentația pe PNDL se adresează educației, banii urmând a fi folosiți pentru modernizarea școlii gimnaziale „Constantin Morariu” din localitate. Scopul principal al acestei investiții este obținerea avizelor de la ISU și DSP. Lucrările necesare sunt amenajarea interior cât și a exteriorului, modernizarea  sistemului electric și a celui termic, construirea de noi grupuri sanitare și izolația termică a podului. Școala din Pătrăuți are un număr de aproximativ 850 de copii, fiind una dintre cele mai mari din județ.

„Trebuie neapărat să investim în educație. Fără școală, nu ajungem nicăieri. Putem renunța la toate resursele naturale ale României, dar niciodată nu trebuie să renunțăm la creiere. Viitorul este al tehnologiilor, al științei, al cunoașterii. Cine nu este conștient de asta, greșește. Din acest motiv, viitorul îl putem pregăti numai dacă investim în educație. Ea este cea care ne poate îmbunătăți viața pe termen mediu și lung”, a declarat primarul Isepciuc.

 

Proiecte vizate prin GAL și CNI

 

Prin Grupul de Acțiune Locală Codrii Bucovinei din care face parte, primarul Adrian Isepciuc are la dispoziție 50.000 de euro, urmând ca la începutul anului 2018 să fie deschise liniile de finanțare.

La Compania Națională de Investiții a fost depusă o solicitare pentru construirea unei săli de sport cu tribună, având o capacitate de 102 locuri, în zona centrală a comunei.

„Sportul a fost întotdeauna un element care a unit oamenii dintr-o comunitate. Având în vedere numărul mare de tineri pe care îl avem, precum și apetența lor pentru activități sportive, consider că e important pentru ei să poată desfășura astfel de activități într-un cadru organizat și plăcut”, a completat primarul.

Totodată la Ministerul Educației Naționale s-a făcut o cerere pentru construirea unei grădinițe cu program normal în zona cartierului de rromi, construcția urmând să fie făcută de la zero. Finanțarea se va realiza prin Banca Mondială și se urmărește înființarea a patru grupe de copii.

Realizări din bugetul local într-un an și jumătate de mandat

 

Pe lângă proiectele de finanțare enumerate, primarul comunei Pătrăuți se poate lăuda cu destule realizări de la preluarea mandatului. Astfel, în cele 18 luni de activitate s-au asfaltat în jur de 1,5 km de drum comunal, valoarea investiției fiind de 200.000 de euro. Tot în acest interval de timp, s-au mobilizat beneficiarii Legii 416, aceștia  ocupându-se cu salubrizarea întregii comune,  toaletarea spațiilor verzi, curățarea sanțurilor, a pârâurilor, cu amenajarea podețelor, igienizarea cursurilor de apă, etc.

 „În zona rromilor s-au realizat 139 de metri liniari de șanț betonat și 16 podețe de acces la gospodării. Asta pentru că zona era expusă la scurgerea apelor pluviale însoțite de aluviuni de pe versanți, colmatând drumurile și inundând gospodăriile cetățenilor. Beneficiarii acestei investiții au fost 35 de gospodării”, a arătat primarul comunei Pătrăuți, Adrian Isepciuc.

Tot în acestă perioadă de timp s-au amenajat și modernizat mai multe spații de parcare și stații de autobuz, iar pe o lungime de aproximativ 4,5 kilometri s-au instalat  lămpi cu sursă LED.

 „Un proiect de suflet a fost amenajarea intersecției DJ208V cu DN2. Am colaborat foarte bine cu Direcția de Drumuri și Poduri din Consiliul Județean pentru realizarea acestui obiectiv unde, din nefericire, s-au întâmplat prea multe tragedii. Sperăm ca modul în care a fost amenajat să reducă la zero, dacă este posibil, accidentele cu pierderi de vieți omenești”, a completat Adrian Isepciuc.

Nici bisericile din comună nu au fost date uitării. În anul 2017 s-au alocat bisericilor ortodoxe aproximativ 15.000 de lei pentru fiecare, iar cultele neoprotestante au fost sprijinite cu câte 3.000 de lei.

De asemenea, la finalul anului 2017, toți școlarii vor primi cadouri constând în dulciuri.

 

Planuri pentru 2018

 

Adrian Isepciuc își dorește ca anul 2018 să fie anul în care comuna să devină un șantier, iar toate proiectele depuse, atât cu finanțare europeană cât și guvernamentală să fie implementate. Dar toate aceste proiecte vor fi începute doar dacă licitațiile nu vor dura foarte mult timp, de aceea banii din bugetul propriu vor fi cheltuiți pe câteva proiecte ambițioase.

„Tot din bugetul propriu, pentru anul viitor, ne propunem să amenajăm cum trebuie biblioteca locală și să asfaltăm 750 de metri de drum în zona rromilor, să realizăm aproximativ 1 km de trotuar, din zona școlii până la mănăstire,valoarea proiectelor fiind de aproximativ 200.000 de euro”, a afirmat primarul.

De asemenea, se intenționează achiziționarea unui buldoexcavator multifuncțional, tot din bugetul de anul viitor se va cumpăra o autoutilitară, iar până la sfârșitul lui 2018 se dorește realizarea Planului Urbanistic General.

Mai trebuie amintit faptul că până în luna mai 2019 circa 3.612 hectare de teren vor beneficia de intabulare gratuită. Mai concret terenurile, imobilele care sunt situate în zona Pârâul Bradului – Drumul de centură al Sucevei și DN2 (E85) și Calea Ferată vor beneficia de cadastrare gratuită.

La sfârșitul lunii noiembrie cel mai vârstnic localnic al comunei Pătrăuţi, Constantin Pînzariu, care a împlinit 100 de ani, a fost aniversat de fiica sa, Elena, de nepoţi şi strănepoţi şi nu a fost ocolit nici de autorităţile locale. Primarul Adrian Isepciuc, fostul primar Dragoş Jureschi şi un fost coleg de muncă, Dragoş Luţac, i-au adus sărbătoritului o diplomă „Un secol de viaţă” din partea primăriei şi un tort.

Necazurile primarului Adrian Isepciuc

 

Primarul din Pătrăuți este sătul de făcut hârtii. Peste un an de zile s-a lucrat în primărie pentru întocmirea dosarelor și speră ca în 2018 să intre în faza de execuție.

„S-a muncit pe brânci la noi în primărie pentru realizarea acestor dosare. Aș fi ipocrit să nu recunosc munca și dăruirea colegilor pentru realizarea lor. În administrație, ca și în viață, nu ai cum reuși de unul singur. Trebuie să ai pe cineva care să te sfătuiască, să-ți ofere timpul lui, experiența lui, ca să te poți dezvolta. Având în vedere punctajele bune pe care le-am obținut până acum pe proiectele depuse, sper ca majoritatea să fie aprobate și să le pot implementa până la sfârșitul mandatului. Ar fi o mare mulțumire pentru mine să reușesc să îmbunătățesc viața concetățenilor mei și să le demonstrez prin munca depusă, respectul pe care îl port acestora”, a conchis primarul Adrian Isepciuc.

 

 

One Response

  1. Felix

    Aveți un om acolo în sat care are pusca împușcă câini am sesizat inspectoratul de poliție suceava sai ridice arma și să-l bage la pușcărie pe nemernic

    Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.