Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Național „Matei Balș”, a explicat că avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales având în vedere că e greu de spus cât va mai dura pandemia de COVID-19.

„Poate va dura suficient de mult încât să se încurce foarte mult lucrurile dacă am ține școlile în variantă online”, a spus medicul, duminică seară, pe B1 TV, în contextul în care majoritatea copiilor din țară vor reveni la clase pentru cursuri cu prezență fizică, începând de luni, pe baza a trei scenarii de desfășurare a activităților didactice.

Întrebat dacă măsurile implementate de autorități sunt suficiente și ce ar mai putea face elevii sau părinții pentru a spori siguranța sanitară, Adrian Marinescu a declarat: „Sigur că, indiferent câte măsuri ne-am lua, nu sunt niciodată suficiente. Sunt două componente care vin cumva în plus și ar trebui să ajute sau să echilibreze lucrurile.

E vorba de vaccinare în primul rând – știu că sunt încă discuții că nu s-a făcut suficient de repede, dar, totuși, persoanele vulnerabile din rândul profesorilor, părinții elevilor, care de asemenea au o anumită vârstă, au boli cronice, dacă n-au reușit să se vaccineze până acum, o vor face cât de curând.

A doua componentă se referă la testare – sigur, putem să discutăm că testele rapide antigenice au și ele unele minusuri, dar până la urmă faptul că ele vor fi la dispoziție pentru toate școlile din România, să sperăm că așa va fi, e un lucru bun, adică practic se poate monitoriza mai ușor”.

„Ar mai fi ceva de spus. Fiecare școală ar trebui să își facă propria analiză, adică e clar că, din păcate, sunt școli în România unde aceste reguli de distanțare, regulile de igienă nu pot fi păstrate din considerente obiective.

Ori că sunt foarte mulți elevi în clasă (…), ori că nu există grup sanitar, nu există suficient dezinfectant și așa mai departe. Cred că analiza ar trebui făcută pentru fiecare școală și măsurile să fie luate la acest nivel, așa ar fi cel mai corect”, a adăugat medicul.

Referitor la cei care susțin că ar trebui prioritizată vaccinarea părinților în actualul context, Adrian Marinescu a afirmat: „E clar că noi toți am vrea să ne vaccinăm cât se poate de repede și cred că toți reprezintă o prioritate, și profesorii pe de o parte, și părinții sau bunicii elevilor, numai că din păcate numărul de doze, cum bine știți, este limitat și obținerea lor într-un interval foarte scurt e aproape imposibilă. Să sperăm că, având mai multe variante de vaccin, vom reuși, totuși, să reducem această perioadă și să avem o capacitate de producție corespunzătoare”.

Întrebat ce mai trebuie să știe părinții despre riscurile Covid la școală, medicul a răspuns: „Că riscul va rămâne – sigur, nu e un risc mare, încercăm să îl reducem cât se poate de mult, dar să știți că acest risc de transmitere există și dacă cei mici nu merg la școală.

În momentul în care merg în malluri sau merg în altă parte, e un risc mic, dar există, și atunci trebuie să luăm în calcul că lucrurile merg mai departe. Avem nevoie de un proces de educație care să continue, mai ales că e greu de spus cât va mai dura pandemia.

Poate va dura suficient de mult încât să se încurce foarte mult lucrurile dacă am ține școlile în variantă online. Cred că trebuie să gândim echilibrat și să vedem exact cum se va întâmpla de acum încolo, cu noua tulpină, felul cum vor evolua lucrurile, adică echilibrul de acum, într-adevăr, e un echilibru fragil.

Avem mai puține cazuri, dar nu știm ce va fi peste o lună sau peste două luni. Lucrurile vor fi gândite pas cu pas în funcție de partea epidemiologică”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.