Fostul premier Adrian Năstase comentează dur în legătură cu reacțiile unor ambasadori străini la București, după ce Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererile DNA de reținere și arestare a deputatului PSD Mădălin Voicu, în timp ce în cazul lui Nicolae Păun, cercetat în același dosar, deputații au amânat o decizie privind arestarea preventivă, dar au încuviințat reținerea. În opinia fostului prim-ministru, este vorba de „imixtiuni inacceptabile în viața politică internă” și, atât timp cât nu vom renunța la „slugărnicia noastră balcanică”, ne merităm MCV-ul. 

„Nu comentez cazuri individuale, dar…România isi merită statutul de colonie”, își începe Adrian Năstase cea mai recentă postare pe blogul personal.

Fostul premier își explică afirmația, precizând că „Periodic, apar diversi ambasadori străini – de obicei aceiasi – in sir indian, si in momente specifice trimit declaratii in care precizează – ca nu comentează cazuri individuale dar „imunitatea nu trebuie folosită ca un scut”. Evident ca este vorba de imixtiuni inacceptabile in viata politică internă. Si in deciziile Parlamentului român. Imixtiuni interzise de Conventia de la Viena referitoare la dreptul diplomatic.

Nu comentez cazuri individuale dar mă intreb de ce il macină pe un anume ambasador dacă un parlamentar impotriva caruia A INCEPUT urmărirea penală (pentru ca nu mai are imunitate din 2003, conform Constitutiei modificate atunci) este băgat sau nu si in lanturi, asa cum, spre exemplu, se intâmpla in coloniile olandeze, pe vremuri? Sau dacă el va sfârsi pe scut sau sub scut.

Nu pot sa inteleg slugarnicia noastra balcanică, lipsa de demnitate in a decide fără diriginti – sovietici, americani, germani, chinezi, etc., asumându-ne, cu bune si cu rele, drumul pe care mergem. De aceea, ne merităm MCV-ul, o lesă care ne tine „pe drumul cel bun””, mai scrie fostul premier.

Reacția fostului premier survine după ce ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner, a declarat, în urmă cu o zi, că imunitatea de care beneficiază parlamentarii nu trebuie folosită de aceștia ca un scut în spatele căreia să se ascundă, precizând totodată că Ambasada nu comentează cazuri individuale.

De asemenea, miercuri, Ambasada SUA la București a reacționat față de votul din Camera Deputaților în cazul parlamentarilor Măădălin Voicu și Nicolae Păun, precizând că deși nu comentează cazuri individuale, reducerea corupției este esențială pentru dezvoltarea și securitatea României.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.