În ședința de luni, 9 noiembrie 2015, consilierii județeni vor aproba tarifele ce vor fi practicate de Regia Autonomă Aeroportul „Ștefan cel Mare” de la 1 ianuarie 2016 și care au fost avizate de Consiliul de Administrație.

În proiectul de hotărâre privind aprobarea tarifelor aeroportuare practicate de Regia Autonomă Aeroport „Ștefan Cel Mare” președintele Consiliului Județean, Cătălin Ioan Nechifor, a menționat faptul că „având în vedere investițiile realizate la aeroport pentru atragerea de noi operatori aerieni, astfel încât activitatea să devină atractivă și rentabilă, se propune diminuarea unor tarife față de anul 2015”.

Tariful de aterizare va scădea de la 5 euro / tonă în 2015 la 3 euro / tonă în 2016, valoarea serviciilor pentru pasageri se modifică de la 5 euro / pax la 2 euro / pax, tariful de securitate aeroportuară de la 4,16 euro / pax la 1 euro / pax, iar tariful de staționare de la 0,20 euro / tonă / oră la 0,10 euro / tonă / oră.

Mai mult, Nechifor propune reduceri ale tarifului pentru operatorii aerieni cu 50% pentru cel puțin 40 de aterizări efectiv realizate într-o lună, 45% pentru cel puțin 30 de aterizări,40% pentru cel puțin 20 de aterizări și 35% pentru cel puțin 8 aterizări realizate într-o lună.

Condițiile asociate tarifului de aterizare se calculează pe greutatea maximă la decolare certificată aeronavei, la care fracțiunile de tonă mai mici de 500 de kg se neglijează, iar cele mai mari de 500 de kg se consideră o tonă. Tariful se percepe pentru o aterizare și o decolare și dă dreptul la utilizarea facilităților terminalelor și a instalațiilor, cu excepția celor tarifate separat.

Staționarea pentru primele trei ore este netarifată, iar după acest interval de timp plata este de 0,10 euro/tonă/oră.

Serviciile pentru pasageri sunt tarifate la 2 euro/pax, iar tariful este perceput pentru fiecare pasager care se îmbarcă pe aeroport, având punct de plecare în aeroportul respectiv. Acest tarif nu este valabil pentru pasagerii în tranzit, în transfer și copiilor mai mici de 2 ani.

Tranzitul și transferul la Aeroportul „Ștefan cel Mare” este tarifat la același preț, respectiv doi euro/pax. Tariful se percepe fiecărui pasager aflat în tranzit care a debarcat din aeronavă, dar nu va fi plătit de copii mai mici de doi ani.

La capitolul transfer, conducerea aeroportului a decis ca tariful să rămână același, iar copii sub doi ani nu vor plăti această taxă. Tariful privind transferul se aplică fiecărui pasager care se îmbarcă pe aeroport și include, după caz, și costurile aeroportului cu obiectivele de investiții aferente operațiunilor de transfer, precum și costurile cu securitatea aeroportului. Toate aceste tarife nu conțin TVA.

Modificările ar urma să atragă noi operatori aerieni pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.