În urma unui material publicat de colegii noștrii de la România Liberă, s-au scos la iveală câteva anomalii ce țin de contractele dintre anumite farmacii ”prietene” și Casa de Asigurări de Sănătate Suceava. Asta în condițiile în care USL-iștii, care blamau conducerea PDL a CAS, și-au pus oamenii lor.

Conform sursei citate, la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava există afaceri profitabile, de aproape un milion de lei. Vicepreședintele PSD Daniel Bădoi a intrat în lumea farmaceutică cu puțin timp înainte ca soția acestuia, Carmen Bădoi, să devină director economic la instituția amintită.

Firma Mercur Farm SRL Suceava îi aparţine lui Daniel Bădoi. Carmen Bădoi, soţia acestuia, semnează toate ordinele de plată, inclusiv cele pentru serviciile pe care le prestează firma soțului ei. Ca și cum nimic nu ar fi anormal sau chiar ilegal,  directorul economic al Casei îşi trece veniturile obţinute de firma soţului, Mercur Farm SRL, în propria declaraţie de interese pe care o depune pe site-ul CAS. Suma încasată până acum de Daniel Bădoi de la Casa de Sănătate este de peste 73 de mii de lei. Am putea spune, în fapt, că soții Bădoi au încasat acești bani, că doar nu au bugetul separat în familie.

Din punctul de vedere al directorului CAS, Carmen Bădoi, nu există un conflict de interese. Mai mult, aceasta crede că gestul nu este nici măcar imoral. „Farmacia există, însă eu nu am nici o funcţie în această firmă. Din 2009, am avut numai funcţii de execuţie la Casa de Sănătate. Din 2012 am devenit director economic. Farmacia are o activitate redusă, este printre ultimele din judeţ. Farmacia are contract pe doi ani. Acum s-au făcut acte adiţionale şi se aşteaptă un nou contract. Toate sunt pe site. De când s-a pornit toată isteria asta cu conflictul de interese eu nu am mai verificat nici un act de la farmacia soţului. Am pus un coleg să facă asta. ANI ştiu că verifică treaba asta. Nu este nici pe departe. La farmacii dăm către toţi furnizorii. Toţi au acces dacă îndeplinesc condiţiile. Nu este o licitaţie, o sumă care se împarte. Mai este un coleg care este în Biroul de Control al farmaciilor şi soţia este farmacistă şefă la o unitate. Acuma dacă el merge în control la soţie eu cred că îşi face datoria cum trebuie. Fiecare are părerea lui. Cred că cineva mă vânează şi nu ştiu de ce. Soţul meu vrea să facă şi el comerţ. Ce pot să fac?”, a declarat Bădoi pentru România Liberă. Căutată la serviciu de reporterii SUCEAVAL!VE, doamna director nu a putut fi contactată deoarece nu era la sediul Casei de Asigurări de Sănătate. Am reușit, în schimb, să luăm legătura cu președintele a CAS, Adela Băișanu, care a declarat că nu se pronunță și nu vor lua nicio măsură până nu au punctul de vedere oficial al Agenției Naționale de Integritate.

 Cum a apărut sesizarea

Luptele interne din cadrul CAS Suceava sunt de notorietate. O reclamaţie despre o posibilă incompatibilitate în cazul soţilor Bădoi i-a fost atribuită liderului de sindicat Mugurel Şuţu. Acesta neagă însă faptul că ar fi autorul reclamaţiei şi crede că este prins la mijloc într-o luptă politică: “Eu sunt lider de sindicat şi sunt prins la mijloc în această luptă politică între fosta şi actuala conducere. Ăia dinainte sunt anchetaţi cu nişte reţete date în fals. Au fost demişi, au plecat, pa. Anul trecut au venit nişte solicitări de la poliţie să dăm mai multe date. Actuala conducere, adică doamna Bădoi s-a grăbit să facă repede cercetările şi a trimis echipa de control. Din momentul ăla au început să curgă fel de fel de reclamaţii: la Parchet, la ANI, chiar şi la presă. A apărut şi o sesizare care chipurile ar fi fost trimisă de mine. Este vorba despre o incompatibilitate la directoare şi cel care verifică farmaciile, şeful de la control. Este real că soţul doamnei Bădoi are o farmacie, da acum, ce decontează ce nu decontează nu se mai pune”, a declarat Mugurel Şuţu.

Proprietarul farmaciei nu întelege ce este imoral în faptul că are o relaţie de afaceri cu CAS Suceava, instituţie condusă de soţia lui. “Am făcut farmacia asta că am găsit un spaţiu de închiriat la ţară şi m-am gândit că e o afacere bună. Acum fiind la început e mai greu. Eu sunt membru în conducerea PSD Suceava, membru în Consiliu de Administraţie la Termica Suceava, dar nu aş vrea să politizăm lucururile”, declară Daniel Bădoi.
Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, ne-a declarat că “în unele cazuri este puţin mai complicat să dovedim că există un conflict de interese. Trebuie să existe o relaţie patrimonială directă. Sunt mai multe condiţii. Vom verifica”.

Așteptăm rezultatul verificărilor reprezentanților ANI și vă vom ține la curent.

Comentarii Facebook

Despre autor

Postari asemanatoare

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.