În perioada 3-5 noiembrie 2017, la Muzeul de Științele Naturii Suceava, prezintă expoziția „Agatul – cristale și bijuterii”.
Expoziția Mineralia propune o incursiune în lumea pietrelor fine şi preţioase. Vizitatorii vor putea admira minunăţii ale naturii, prezentate în toate formele, de la piatra brută la bijuterie:
pietre brute – cristale şi minerale de colecţie; fosile, meteoriţi; pietre tăiate şi şlefuite pentru montură (geme); bijuterii originale, numai din pietre naturale; ornamente din piatră şlefuită.
Agatul a fost folosit de oameni încă din preistorie, cu mii de ani în urmă. Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari tăiate şi apoi șlefuite sunt obiecte ornamentale deosebite.
Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India dar acum sunt secătuite. Dar există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Ocurențe mici se găsesc peste tot în lume. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.