Dacă vrei să-ți iriți creierul și nu ai nicio idee cum să o faci, îți recomand cu căldură să arunci o privire pe paginile de facebook ale personajelor ăstora care se pregătesc intens să se arunce în lupte.

Lupte electorale, că luptele cu limba maternă „leau” pierdut de mult. Mai dăunăzi citeam câteva comentarii ale unui personaj public, mare director mare, mare candidat mare, din păcate spun, mare prost mare. Se apucă nebunul, în prostia lui, să posteze un text încropit probabil în pat cu amanta (nici aia n-are multă carte, dar măcar nu vrea funcții publice), plin de agramatisme, nesimțit de grave.

Pot să înțeleg multe, pot să înțeleg faptul că un lăutar foarte cunoscut nu cunoaște notele și clar, nu poate citi o partitură. Mai pot înțelege că un antrenor de fotbal foarte bun nu are nevoie de studii superioare în construcții pentru a se antrena pe un stadion, însă ce nu pot înțelege se rezumă exclusiv la expresia: „Prostul nu-i prost destul, până nu-i și fudul”. Evident, acum s-or întreba ăștia la care fac referire de ce „nu-i” are cratimă, că el nu o aude.

Imediat după ce m-am hotărât să le scriu, nu să le dau meditații, că n-am timp de ei oricum, am intrat din nou pe același facebook, să dau și un printscreen, să arăt lumii prostia, dar cineva i-a tras sigur de mânecă și au preferat, exact cum mă așteptam, să scoată textul, în loc să învețe de fapt să-l scrie corect.

Rușine, domnule director, rușine. Nu am pretenția de la dumneavoastră să cunoașteți limbi străine, deși așa ar fi normal, dar am pretenția de la dumneavoastră, ca și de la toți ceilalți aleși, să cunoașteți măcar limba română. Atât în scris, cât și-n vorbit. Vă fac copiii de gimnaziu de rușine, și mi se pare că nu aveți niciun fel de problemă din punctul acesta de vedere.

Și sincer, m-aș simți reprezentat dacă în loc de votul pentru legea pensiilor, aleșii noștri, ai muritorilor, ar vota o lege care să oblige orice candidat, la depunerea dosarului de candidatură, să susțină un test de limba română.

O să încerc ultima frază să o scriu pe înțelesul lor, al celor care „nau” habar de regulile gramaticale. „Luațivă” consilieri de imagine, distinși candidați, că vă faceți de râs. Și da, așa e, și „mă-ta” are cratimă, domnule director! Astăzi, la ora de gramatică, ai nota 2 (doi). Stai jos!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.