Absolventii institutiilor de invatamant pot beneficia de o indemnizatie de somaj pentru o perioada de 6 luni. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, acestia trebuie sa se inregistreze, incepand cu 29 mai, la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca aflata in raza domiciliului, ori la alti furnizori de servicii acreditati, in maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoana in cautarea unui loc de munca.

Indemnizatia de somaj reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare, care acum este in valoare de 500 de lei. Mai exact, pentru absolventii institutiilor de invatamant, care au minim 16 ani, indemnizatia de somaj este o suma fixa lunara de 250 lei, ce se acorda pe o perioada de 6 luni.
Absolventii de invatamant care nu se inregistreaza in termen de doua luni de la data absolvirii, nu vor primi indemnizatia de somaj, dar vor beneficia de celelalte facilitati oferite in conditiile legii: informare si consiliere profesionala; mediere pentru identificarea unui loc de munca; formare profesionala gratuita prin programe care asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea sau alte facilitati financiare.
Actele necesare pentru inregistrarea absolventului la AJOFM ca persoana in cautarea unui loc de munca sunt: actul de identitate, in original si copie; adeverinta din care sa rezulte absolvirea formei de invatamant, in original si copie, si adeverinta medicala cu mentiunea ,,apt de munca” sau eventualele restrictii medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.