Dacă ai avut o mastectomie sau ai planificat o astfel de intervenție probabil ești curioasă ce opțiuni ai la dispoziție pentru a alăpta. O intervenție de acest fel reprezintă o experiență dură pentru orice femeie? Ce poți face dacă îți dorești să alăptezi? Ce efecte are cancerul de sân sau mastectomia asupra alăptării? Răspunsurile la aceste întrebări și multe altele vei afla ceva mai jos. 

 

Alăptarea după cancerul de sân

 

Dacă vei putea alăpta depinde de tratamentul pe care îl urmezi sau pe care îl vei urma. Unele femei pot avea probleme în fluxul de lapte chiar și fără a avea o mastectomie. Indiferent de cât lapte poți produce este important să ții minte că fiecare picătură este benefică pentru copil. 

Pe de altă parte, există și alte modalități de a stabili o legătură cu puiul tău, indiferent de cum îl hrănești. Copilul va beneficia de contactul direct de piele imediat după naștere. Dacă totuși nu poți alăpta este important ca hrănirea cu biberonul să se facă în funcție de necesitățile celui mic, similar ca în cazul hrănirii la sân. 

 

Alăptarea după o mastectomie unilaterală

 

Dacă ai avut o mastectomie unilaterală (doar la un sân) vei putea alăpta la celălalt. Multe femei produc suficient lapte pentru a putea alăpta copilul la un singur sân. 

În primele săptămâni de viață, alăptarea la sân combinată cu folosirea unei pompe ajută la stimularea lactației. În unele cazuri, se poate suplimenta cu lapte praf, însă acest lucru este indicat doar la recomandarea medicului pediatru. 

Pentru multe femei poate fi dificil să alăpteze la un singur sân, mai ales dacă nu există o producție suficientă pentru nevoile celui mic, însă grijile și sentimentele de vinovăție pot fi date la o parte de încrederea în forțele proprii pe care o ai după ce îți hrănești bebelușul. 

 

Alăptarea după o mastectomie totală

 

Alăptarea implică, de obicei, ambii sâni. Alternarea în timpul alăptării ajută la susținerea unui flux de lapte și previne iritarea sfârcurilor. 

În cazul unei mastectomii totale (bilaterale) nu vei putea alăpta copilul deoarece nu există țesut mamar pentru a produce lapte. Dacă ai senzația că produci lapte este important să vorbești cu un oncolog sau un chirurg pentru posibilitatea prezenței de țesut rezidual mamar. 

Dacă nu alăptezi este posibil ca imunitatea bebelușului să aibă de suferit. De aceea, este important ca pe lângă un vaccin obligatoriu să fie făcute și vaccinurile opționale. Prin vaccinare crești semnificativ riscul de îmbolnăvire sau de complicații grave, așa cum este cazul meningitei. 

Cele mai comune vaccinuri opționale includ vaccinul pentru rotavirus (produce enterocolită), vaccinul împotriva varicelei, vaccinul meningococic A+C, vaccinul împotriva hepatitei A, vaccinul antigripal, vaccinul pentru prevenirea infecției cu virusul Streptococcus pneumoniae și vaccinul anti-HPV.

 

Alternative la alăptare

 

Dacă ai suferit / vei suferi o mastectomie parțială sau totală, probabil că te gândești deja la alternative la alăptare. Mai jos am pregătit câteva alternative la alăptarea după mastectomie. 

 

Congelarea laptelui matern înainte de mastectomie

 

Laptele matern conține mai multe substanțe cu rol antiinfecțios, bioactiv, care nu sunt prezente în formula de lapte sau în alți substituenți. De aceea, prima alternativă la alăptare este congelarea laptelui matern. 

Pentru a evita alterarea laptelui este necesară păstrarea sa în recipiente speciale. De exemplu, în recipiente care au capac (sticle de biberon) sau pungi speciale pentru stocarea laptelui, de multe ori sterilizate. Este de evitat să păstrezi laptele matern în recipiente medicale (de exemplu, recipiente pentru recoltarea sângelui / urinei).

De asemenea, este important să stochezi lapte în cantități mici (30-70 ml), necesar pentru o singură hrănire. În general, laptele matern rezistă la congelator 6-12 luni.

Odată scos de la congelator este indicat să îl lași să se dezghețe gradual în frigider; procesul durează aproximativ 12 ore. Pentru eficiență, îl poți scoate cu o seară înainte și îl poți lăsa la dezghețare peste noapte. Este bine să eviți dezghețarea la temperatura camerei.

Dacă totuși îți dorești o decongelare rapidă, poți menține recipientul pentru lapte sub jetul de apă. Mai întâi sub apă rece, apoi poți crește treptat temperatura. Alternativ, poți plasa recipientul într-un vas cu apă călduță, nu fierbinte. Cu toate acestea, decongelarea graduală este de preferat deoarece astfel se pierd mai puține grăsimi din laptele matern.

Dacă bebelușul preferă laptele cald, îl poți încălzi prin introducerea recipientului sub apă care se încălzește treptat. Este de preferat să nu lași mai mult de 20 de minute la 37-38 de grade Celsius. 

Ca regulă generală, nu încălzi niciodată laptele matern pe aragaz sau la cuptorul cu microunde. Temperatura ridicată afectează proprietățile laptelui și poate duce la o creștere inegală a temperaturii. 

 

Banca de lapte matern

 

De aproximativ patru ani există o bancă de lapte matern în București și există propuneri pentru înființarea unei a doua în Cluj-Napoca. O astfel de inițiativă îți permite să îi oferi bebelușului lapte matern chiar dacă nu este produs de sânii tăi. Donatoarele sunt verificate și testate, iar laptele este și el analizat. La laborator doctorii se asigură că laptele nu are bacterii și are un conținut suficient de calorii, proteine și alți nutrienți pentru dezvoltarea armonioasă a piciului tău. 

 

Lapte din comerț

 

Majoritatea produselor din comerț, formulele de lapte, conțin probiotice, acizi grași Omega-3 și alți nutrienți care pot avea un impact mai mic sau mai mare asupra sănătății copilului.

Principala diferență între diverse produse se referă la tipul de proteine conținute și dacă afectează stomacul celui mic. În general, majoritatea formulelor de lapte conțin proteine din lapte de vacă. Cercetătorii au modificat formula în așa fel încât să semene cât mai mult cu laptele uman. O variantă preferată mai ales de către mămicile care au intoleranță la lactate se referă la formula cu proteine din soia. O a treia variantă implică proteine hidrolizate. Acestea au fost mărunțite pentru a se asigura că sunt digerate ușor. 

Alăptarea după mastectomie poate fi un proces dificil dacă ai un singur sân sau chiar imposibilă dacă ai trecut printr-o mastectomie bilaterală. Cea mai bună și simplă soluție pentru ca puiul tău să primească lapte matern este congelarea laptelui înainte de a începe procedura de mastectomie. A doua variantă constă în solicitarea ajutorului unei bănci de lapte matern. În fine, a treia variantă și cea mai răspândită constă în folosirea formulei de lapte din comerț. 

Sursa foto: Pexels

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.