În urma evenimentelor rutiere sau a constatărilor în flagrant făcute în cadrul acţiunilor de control în trafic, poliţiştii au deschis în toate cazurile dosare penale ce urmează a fi soluţionate procedural prin unităţile de parchet competente. Poliţiştii subliniază încă o dată faptul că siguranţa rutieră este o prioritate, astfel că vor da dovadă de fermitate maximă, conform prevederilor legale, în luarea măsurilor în cazul conducătorilor auto care consumă alcool şi conduc vehicule pe drumurile publice, producând accidente rutiere.Exemplificăm prin două cazuri de o gravitate deosebită înregistrate în ultimele zile, în care poliţiştii au dispus cele mai drastice măsuri faţă de şoferii care au produs accidente rutiere sub influenţa băuturilor alcoolice, accidente soldate cu persoane decedate.
La data de 28.08.2015, în jurul orei 12.30, un bărbat de 54 ani, din comuna Şaru Dornei, posesor al permisului de conducere categoria B din anul 1992, în timp ce conducea autoturismul pe DJ 174 F Şaru Dornei, într-o curbă la stânga, din cauza vitezei neadaptate şi pe fondul consumului de băuturi alcoolice a pătruns pe acostament, unde a acroşat un minor de 11 ani, localnic, care se deplasa regulamentar în calitate de pieton. În urma impactului minorul a fost proiectat la o distanţă de 10 metri, decedând pe loc.Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,03 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Autorul a fost reţinut în baza ordonanţei poliţiştilor pentru o perioadă de 24 ore, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,ucidere din culpă” şi ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
În urmă cu doar câteva zile, la data de 25 august 2015, la propunerea poliţiştilor şi a unităţii de parchet, un alt tânăr de 23 ani din orașul Vicovu de Sus, a fost arestat pentru 30 de zile pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, în urma unui accident provocat pe fondul consumului de băuturi alcoolice şi soldat cu decesul unei persoane. În aceste condiţii poliţiştii îi atenţionează din nou pe şoferi cu privire la responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă atunci când se urcă la volan, consecinţele consumului de alcool fiind din cele mai grave.
Poliţiştii vor da dovadă de fermitate maximă în abordarea acestor situaţii, dispunând inclusiv măsuri privative de liberate faţă de persoanele vinovate, precum în cele două cazuri exemplificate mai sus. Multe din tragediile generate de criminalitatea cu violenţă sau de evenimentele rutiere se produc pe fondul consumului de băuturi alcoolice în exces. Beţia premeditată este, totdeauna, o circumstanţă agravantă a răspunderii penale (conform Codului Penal) deoarece persoana şi-a provocat anume această stare pentru a avea mai mult curaj în săvârşirea faptei ori pentru a o invoca drept scuză a încălcării legii. Conform revederilor Codului Penal pedeapsa în cazul existenţei de circumstanţe agravante poate atinge maximul special prevăzut pentru infracţiunea în cauză. Dacă maximul special este neîndestulător, în considerarea judecătorului, în situaţia pedepselor privative de libertate se poate adăuga un spor de până la 5 ani, iar în cazul amenzii se poate aplica un spor de cel mult jumătate din maximul special al amenzii pentru fapta în cauză.
Lasa un raspuns