O hotă de bucătărie este mai mult decât necesară, acest aparat ajutând ca mirosul de mâncare să nu se răspândească în întreaga locuință. Astfel, hota reprezintă cea mai la îndemână soluție pentru a îndepărta fumul, aburul, grăsimea și mirosul din bucătărie.

Indiferent că prăjești pește, coci o prăjitură sau călești ceapă hota este foarte utilă pentru menținerea aerului curat, pentru diminuarea căldurii degajate în timpul gătitului și pentru întreținerea curățeniei în bucătărie.

Există două feluri de hote de bucătărie: cu evacuare sau cu filtre. Hotele cu evacuare trimit în afara locuinței tot ceea ce absorb din bucătărie, prin niște tuburi special concepute. Acest tip de hotă are nevoie de o curățarea frecventă a grilajelor. Hotele cu filtre sau cu recirculare aspiră fumul și aburii, care trec prin niște filtre ce curăță aerul și-l reîntorc în bucătărie. În cazul acestor tipuri de hotă este necesară înlocuirea filtrelor de carbon în mod regulat. Sunt mai simplu de montat și nu necesită instalarea unei instalații de evacuare și nici spargerea pereților pentru aceasta.

Și lățimea este foarte importantă în alegerea modelului potrivit, hota trebuind să fie mai lată decât plita cu câțiva centimetri, asta deoarece aerul cald are tendința de a se dispera pe măsură ce urcă. Astfel, hota va fi cu atât mai eficientă cu cât acoperă mai bine plita.

Un alt aspect important în alegerea unei hote îl reprezintă nivelul de zgomot. Numărul decibelilor produși îl veți găsi pe eticheta de clasă energetică, fiind recomandate hote cu zgomotul declarat sub 60 de decibeli. De menționat este că modelele cu două motoare sunt mai zgomotoase, deci trebuie să te gândești bine înainte să achiziționezi un produs.

 

Cum se calculează necesarul de absorbție al unei hote

 

Alegerea unui model potrivit depinde foarte mult de dimensiunea bucătăriei, asta pentru că performanța de ventilare, adică volumul maxim de aer care poate fi (re)circulat, determină de câte ori pe oră poate hota filtra aerul din încăpere.

Formula de calcul este simplă: lungimea bucătăriei x lățimea bucătăriei x înălțimea bucătăriei x 10 = capacitatea pe care trebuie să o dețină hota ta (L x l x H x10 = Cap. hotă mc/h).

Un criteriu care te poate ajuta în alegerea unei hote este frecvența cu care gătești. Astfel, dacă obișnuiești să pregătești câte două feluri odată, vei avea nevoie de o hotă de capacitate mare, iar dacă nu gătești foarte des, poți opta pentru o hotă cu o putere medie spre mare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.