Cu toții cunoaștem consecințele unei nopți în care odihna a fost întreruptă de diverse motive – lenjerii din materiale care supraîncălzesc, saltele incomode, perne neadecvate poziției de somn și lista continuă. Perna prea moale sau prea rigidă, prea înaltă sau prea mare îți influențează somnul și îți afectează coloana cervicală. 

 

Perna adecvată este cheia unui somn odihnitor și a unei sănătăți de fier

 

Pare complicat să găsești perna ideală, dar dacă respecți sfaturile medicilor pe care le găsești în rândurile următoare, căutările se simplifică.

 

  • Poziția ta de somn

Optează pentru o pernă cu formă fiziologică doar dacă preferi să dormi pe spate. Poziția laterală este cea mai comună, deoarece mai mult de jumătate dintre persoane obișnuiesc să doarmă pe dreapta sau pe stânga. În acest caz, perna de care ai nevoie este cea capabilă să susțină capul pe aceeași linie cu restul corpului.

Dacă adesea te trezești pe burtă, medicii îți recomandă să ai grijă de gâtul tău, utilizând o pernă subțire, astfel încât să eviți presiunea mușchilor din această zonă.

 

  • Adaptează mărimea pernei la constituția ta

Constituția corpului în acest caz se referă atât la linia coloanei, cât și la înălțime, greutate și forma trupului. De exemplu, o persoană care cântărește peste medie are nevoie de o pernă înaltă și mare, pe când o persoană minoră și slabă s-ar simți confortabil pe o pernă mai mică. 

Așadar, verifică distanța coloană-umăr, iar dacă umerii tăi sunt lați, atunci caută o pernă mai înaltă. Aproximativ, o pernă de 40-45 cm este indicată persoanelor cu statură spre medie, iar una de 60-70 cm ar oferi necesarul de confort persoanelor cu înălțime medie spre mare.

 

  • Ai în vedere grosimea pernei

Dacă ai obiceiul de a dormi pe spate, atunci grosimea ideală a pernei tale trebuie să măsoare 6-8 cm, respectiv 12-16 cm pentru poziția laterală de somn. Persoanele supraponderale au nevoie de o pernă de 18 cm, pentru a menține capul aliniat cu coloana vertebrală, în cazul somnului în lateral.

 

  • Rămâi în zona de confort

Perna trebuie aleasă în funcție de poziția obișnuită de somn și ținând cont de particularitățile sale corporale. Schimbarea pernei cu alta care nu corespunde grosimii sau înălțimii corespunzătoare corpului, poate provoca dureri ale coloanei, în special în zona cervicală.

 

  • Atenție la confortul termic

Există modele de perne care acumulează căldura corporală din timpul somnului, lucru care generează supraîncălzirea și episoade de somn întrerupt. Investește în pernele Somn Art cu înveliș special ce permite ventilația și reglarea temperaturii în timpul orelor de somn. De exemplu, pernele din spumă de memorie favorizează circulația aerului și combat riscul supraîncălzirii.

 

  • Ține la distanță alergiile

Suferi de alergii sau cauți o soluție care să minimalizeze riscul acestora? Pernele cu umplutură de pene și puf tratate special sunt o opțiune sănătoasă. Dacă preferi o variantă mai puțin costisitoare, atunci apelează la variantele umplute cu vatelină sau spumă poliuretanică.

Totuși pentru a elimina definitiv pericolul prafului care se poate acumula în fibre de-a lungul timpului, optează pentru o husă proiectată special pentru protecție anti-praf sau acarieni, cum ar fi bumbacul sau poliesterul.

 

  • Modul de întreținere

Majoritatea pernelor permit curățarea doar la curățătoriile chimice. Altele nu pot fi spălate în nici o condiție, iar producătorul recomandă aerisirea frecventă a acestora pentru a preveni deteriorarea formei. Dacă vrei să speli des pernele sau suferi de alergii care necesită dezinfectarea lenjeriilor de pat, atunci achiziționează o pernă care poate fi spălată la mașină și care își menține forma și proprietățile în timp chiar și după spălări repetate.

  • Husă exterioară detașabilă

Dacă suferi de alergii sau nu ai găsit perna ideală să reziste la spălări zilnice, atunci caută un model care vine la pachet cu o husă detașabilă și lavabilă. Aceste două elemente sunt esențiale pentru alergici sau dacă perna este destinată unui copil care face multă murdărie.

  • Tipul de umplutură

Pe piață vei găsi o varietate de perne cu diverse categorii de materiale în compoziția lor. Cele mai populare sunt combinațiile de puf și pene, spumă sau poliester. Dacă ai nevoie de susținere suplimentară pentru zona gâtului, atunci pernele cu memorie sau cele din latex sunt o idee bună.

În ceea ce privește umplutura de spumă, cu cât densitatea este mai ridicată, cu atât susținerea și confortul vor fi mai mari.

Pernele din spumă cu memorie au capacitatea de a reduce presiunea prin imitarea formei corpului, la fiecare mișcare a corpului. 

Pernele din latex fac față mucegaiului și acarienilor. De asemenea, acestea susțin poziția liniară a gâtului și a coloanei vertebrale.

Pernele din lână și bumbac sunt recunoscute atât pentru fermitate, cât și pentru rezistența lor la mucegai și acarieni.

Pernele cu puf/pene sunt considerate de majoritatea experților drept unele dintre cele mai indicate pentru un somn de calitate. Acestea sunt moi, dar suficient de ferme pentru suport optim al gâtului și spatelui. Pernele umplute cu proporții egale de puf și pene sunt cele mai căutate la capitolul fermitate și susținere în timpul somnului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.