Viața este pe toată durata ei o succesiune de opțiuni, o lungă înșiruire de alegeri pe care trebuie să le facem. Dacă există oameni care se năpustesc să trăiască tot ce le apare în drum convinși că Dumnezeu le rânduiește pe toate, există şi indivizi care își petrec aproape toată viața cântărind argumente pro şi contra unor alegeri, care au încetat de mult să fie necesare.

În copilărie lucrurile sunt simple, deoarece alegerile sunt instinctive, iar rezultatele lor sunt rareori cu adevărat importante. Însă pe măsură ce apare rațiunea și experiența, lucrurile se complică exponential, deoarece o simplă opțiune, să zicem alegerea colegului de bancă, îți poate influența toată viața. Prima fată de care te legi emoțional, primul prieten adevărat pe care reușești să ți-l faci sau prima dată când alegi să treci peste limitele impuse de părinți sunt alegeri cu rezultatul cărora eşti silit să trăiești toată viața.

Foarte puțini dintre noi realizează că mai ales alegerile pe care refuzi să le faci sunt cu atât mai importante cu cât rezultatul pe care viața ţi-l impune este mai defavorabil. Suntem obligați să alegem de toate, de la stilul de viață și până la omul cu care dorim să ne petrecem restul existenței și toți cei care nu fac conștient aceste alegeri ajung să regrete amarnic că s-au lăsat aleși și au permis să fie purtați prin viață de obligații la care nu s-au obosit să se gândească. De cele mai multe ori, diferența dintre un da sau un nu spus la o problemă banală se dovedește a fi cea dintre rai și iad, iar parcurgerea existenței proprii după standarde pe care ți le asumi fără să le înțelegi duce cu siguranță la catastrofe sau alienare.

Sunt și alegeri colective, mai mari sau mai mici, pe care ar trebui să le facem indiferent dacă e vorba de administratorul de bloc sau comitetul de părinți de la școala unde învață copilul. Dacă nu participăm la ele, indiferent de motiv, putem fi siguri că suntem vinovați dacă sunt aleși oameni nepotriviți, iar câtă vreme alegerea se dovedește corectă nu vom avea niciun merit. Până la urmă avem de făcut o alegere simplă, avem de ales dacă participăm la viața proprie sau suntem simpli spectatori, adică aceia care au mereu de plătit participarea la spectacol. Implicarea poate avea efecte nocive pentru că nu toate alegerile sunt făcute în cunoștință de cauză, dar în timp experiența ne învață să luăm deciziile cele mai potrivite pentru noi.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.