Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nu se aşteaptă la o retragere a autorizării de punere e piaţă a vaccinului AstraZeneca după ce un reprezentant al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a confirmat existenţa unei ”legături” între vaccinarea cu acest ser şi cazuri de tromboză observate post-imunizare. „Foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări în aşa fel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii”, afirmă Gheorghiţă. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, în România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu acest vaccin.

„Suntem şi noi informaţi vizavi de declaraţia oficialului EMA, aş vrea doar să menţionez că încă nu este finalizată şedinţa Comitetului de Farmaco-vigilenţă, şedinţă care are loc chiar la acest moment. În urma acestei şedinţe vor fi transmise recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Ne aşteptăm să se facă recomandări particulare, poate pentru un anumit profil de persoană care, eventual, să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente  trombotice, particulare. De asemenea, trebuie să menţionăm că acest mecanism de evaluare a reacţiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele şi vaccinurile, este un proces obişnuit şi este foarte bine că se întâmplă aşa şi că avem aceste semnale tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate şi neinvestigate.

Nu ne aşteptăm la o retragere a autorizării de punere e piaţă a acestui vaccin, foarte probabil că vor fi recomandări suplimentare transmise şi modificate recomandările din caracteristicile produsului, practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm, aşa cum toată lumea aşteaptă, să se facă aceste recomandări în aşa fel încât să avem o sursă clară pe baza căreia  să putem lua decizii. Mesajul este unul cât se poate de clar: aşteptăm recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiţă marţi după amiază, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că, în funcţie de aceste recomandări, România va adopta toate măsurile pentru ca siguranţa celor care se vaccinează să fie prioritară.

România nu a înregistrat cazuri de tromboză asociate cu AstraZeneca

În România nu au fost confirmate cazuri de tromboză asociate cu vaccinul, aceste cazuri fiind, de altfel, extrem de rare, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

În țara noastră s-au înregistrat până acum 7 cazuri de tromboze la persoane vaccinate împotriva COVID-19, dintre care 3 raportate la vaccinul AstraZeneca și 4 la Pfizer, dar nu s-a stabilit o legătură cu vaccinul. Alte două cazuri sunt în investigare, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță vin în aceeași zi în care un înalt oficial al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a afirmat astăzi că „este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca”.

Beneficiile în momentul de față depășesc riscurile pentru orice tip de vaccin”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Oficial EMA: Este clar că există o legătură între tromboze și vaccinul AstraZeneca

Un înalt oficial al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat într-un interviu publicat marți că există o legătură între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate în rândul unor pacienți.

Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce„, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, într-un interviu pentru presa italiană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.