Candidatul Partidului Ecologist Român pentru Senat, conferenţiar universitar dr. ing. Alexandru Stănilă, vicepreședinte al Asociaţiei Forumul Inventatorilor Români, a prezentat principalele probleme de care depinde bunăstarea românilor.

Potrivit candidatului PER, ecologizarea și combaterea sărăciei energetice reprezintă două probleme ce au o rezolvare comună: peletizarea biomasei și transformarea ei în energie, la costuri sociale (sub 150 lei/Mwh).

„Biomasa reprezintă singura sursă de energie ce poate asigura independența energetică a ţării. Vă dăm doar două exemple: numai din gunoaiele menajere şi industriale, selectate, peletizate, se poate obţine energia necesară încălzirii blocurilor de locuinţe din întreaga ţară; peletizarea resturilor de biomasă din agricultură, silvicultură, toaletarea pădurilor şi a parcurilor comunitare, utilizarea ei ca si combustibili solizi, reprezintă o sursă de energie pentru înlocuirea tuturor combustibililor fosili”, a declarat Alexandru Stănilă.
Candidatul Partidului Ecologist Român pentru Senat a mai adăugat că există invenţii autohtone, premiate pe plan mondial, după care se produc în țară echipamentele necesare transformării biomasei în energie termică, şi prin cogenerare, în energie electrică, iar aplicarea lor depinde de voinţa politică.
Alexandru Stănilă este de părere că bunăstarea românilor depinde și de modernizarea procesului de programare educaţională a populaţiei, (învăţare, educaţie, cercetare, dezvoltare, inovare) în funcţie de cerinţele de pe piaţa muncii și a dezvoltării, pe principiile de dezvoltare a dragostei de ţară, natură și dezvoltare durabilă, citire și învăţare rapidă, dezvoltarea gândirii creative și a IT, dezvoltarea de abilităţi practice generale, pe meserii tradiţionale si moderne, creșterea calităţii absolvenţilor învăţământului universitar prin dezvoltarea capacităţii de creaţie și a inventicii româneşti.
Potrivit lui Alexandru Stănilă, creșterea economică se poate realiza printr-un plan în consens politic național.
„Plan de creştere economică în consens politic naţional” presupune utilizarea raţională a fondurilor de investiţii naţionale, eficientizarea lor, acordarea de credite preferenţiale pentru implementarea tehnologiilor de ultima oră, a invenţiilor naţionale, cu precădere pe direcţia de dezvoltare a secvenţei de producţie-export, in agricultură ecologica şi in producţia de bunuri material. De asemenea, în planul de creștere economic mai este prevăzută sustenabilitatea economică prin acţionarea motorului dezvoltării „Inventica românească” în agricultură și industrie, prin crearea unei „Agenţii Naţionale de Implementare a Invenţiilor”, dar și absorbţia integrală a fondurilor europene nerambursabile prin debirocratizare și eficientizare.

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.