Președintele rus Vladimir Putin și omologul lui chinez Xi Jinping au testat, marți, limitele alianței lor militare în Oceanul Pacific, declanșând un adevărat haos, scrie CNN.

Coreea de Sud și Japonia au acuzat, marți, cele două puteri că au trimis bombardiere în apropierea insulei Dokdo, din apropierea coastei de est a Coreii de Sud și că un avion rus de avertizare a intrat în spaţiul aerian sud-coreean.

Potrivit CNN, Coreea de Sud a susținut că două bombardiere chineze de tip H-6 au intrat în zona de identificare a apărării aeriene sud-coreene (KADIZ), urmate de două bombardiere rusești Tu-95.

Sud-coreeni susțin că un avion de avertizare rus  a intrat în “zona de identificare a apărării aeriene sud-coreene” (KADIZ) în jurul orei locale 09:01, iar, puţin mai târziu, s-a aventurat şi mai mult în spaţiul aerian al Coreei de Sud.

“Forţele aeriene au ridicat imediat de la sol mai multe avioane de vânătoare, între care F-15K şi F-16K, şi au trimis mesaje de avertizare în conformitate cu procedurile militare în vigoare.Cu toate acestea, avionul nu a reacţionat, astfel încât unul dintre aparatele noastre a tras rachete de semnalizare de zece ori şi 80 de focuri de avertisment”, a declarat un oficial al Joint Chiefs of Staff (JCS), citat de Yonhap. Avionul rus a părăsit spaţiul KADIZ trei minute mai târziu, la 09:15, conform acestuia.

Mai apoi, în jurul orei 09:33, avionul rusesc a reintrat în spaţiul aerian naţional sud-coreean. Avioanele care au interceptat aparatul de zbor rusesc au tras 280 de focuri de avertisment, potrivit responsabilului citat de Yonhap. Aparatul a ieşit din spaţiul aerian sud-coreean patru minute mai târziu, părăsind definitiv KADIZ la 09:56, conform agenţiei de presă menţionate.

Rusia a dezmințit informația

 

Inițial, Rusia a dezmințit informația. Ministerul Apărării de la Moscova a susţinut că avioanele de vânătoare sud-coreene au fost cele care au realizat manevre periculoase și că cele 2 bombardiere Tu-95MS ale forţelor armate ruse au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre din Marea Japoniei.

Ministerul a susținut, de asemenea, că nu a fost tras niciun foc de avertisment din partea Coreii de Sud.

Însă, acuzațiile sud-coreenilor au fost susținute și de Japonia. Ministrului Apărării din Japonia a precizat că avioane militare ruse A-50 au încălcat și spațiul aerian japonez, în timp ce bombardiere rusești și chineze au zburat în jurul Japoniei.

Marți seară, după ce conflictul a escaladat, Rusia a recunoscut că avioanele sale au patrulat împreună cu aeronave chineze.

Ce se ascunde în spatele acestor exerciții

CNN scrie că ceea ce s-a întâmplat marți este de fapt o testare a alianței militare dintre Moscova și Beijing. Ministerul rus al Apărării a menționat că aceasta este prima misiune aeriană comună a celor două țări ce a avut ca scop o mai bună interacţiune între cele două armate ale aerului şi consolidarea stabilităţii globale şi nu a fost îndreptată împotriva unei terţe ţări.

Această alianță miliatră și-a arătat deja puterea și în trecut. În 2018, Rusia a dat startul a ceea ce a fost descris ca fiind cel mai mare exercițiu militar de la căderea Uniunii Sovietice, când li s-au alăturat mii de militari din China și Mangalia.

Exercițiul, numit Vostok 2018, s-a desfășurat în timpul unei ântâlniri bilaterale între președinții Vladimir Putin și Xi Jinping, în orașul Vladivostok.

Legat de incidentul de marți, un specialist militar american susține că ceea ce s-a întâmplat nu este altceva decât “un mesaj pentru Tokyo, Seul și Washington.”

“Sincer vorbind, am fost suprins când am citit această știre. Nu m-așteptam ca această mișcare să fie atât de curajoasă și provocatoare”, a declarat Artyom Lukin.

Sursa: Știrile Pro Tv

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.