Guta este una dintre cele mai vechi boli cunoscute, fiind menționată inclusiv în Antichitate, în scrierile lui Hipocrate. Ea este o formă de artrită care generează dureri articulare importante și, neidentificată la timp și netratată, poate duce la apariția de complicații. 

Factori de risc și cauze

Deși guta poate afecta pe oricine, există persoane care sunt mai expuse riscului de a dezvolta, pe parcursul vieții, această formă de artrită.

Factori de risc

  • Dieta: persoanele cu o alimentație bogată în carne, fructe de mare și dulciuri îmbogățite cu fructoză;
  • Vârstă și sex: bărbații de 30-50 ani și femeile după menopauză;
  • Expunerea la plumb: este mai rară în prezent, dar există categorii profesionale care lucrează în asemenea medii.

Cauzele gutei

Cele mai frecvente cauze care determină apariția gutei sunt:

  • Hiperuricemia: statistic, 10% dintre persoanele cu acid uric crescut dezvoltă gută;
  • Obezitatea și alimentația bogată în carne: un IMC (indice de masă corporală) peste 35 triplează riscul de apariție a gutei, precum și insulinorezistența și dislipidemia;
  • Excesul de alcool;
  • Unele medicamente: diuretice tiazidice, aspirina, niacina, imunosupresoarele și chimioterapia;
  • Unele boli: diabet zaharat, hipertensiune netratată, ateroscleroză, hiperlipidemie;
  • Cauze genetice.

Cum te poate proteja alimentația împotriva gutei?

Indiferent dacă ai fost deja diagnosticat cu gută ca urmare a investigațiilor medicale efectuate într-un laborator echipat cu tehnologie de ultimă oră și cu o ofertă generoasă de kituri de analize, cum e, de pildă, laborator de analize medicale Sibiu, sau că ți s-a atras atenția că ești predispus la a dezvolta gută, alimentația îți poate deveni un aliat de nădejde sau cel mai mare dușman.

Ce alimente ar trebui să eviți?

Pe lista alimentelor care ar trebui evitate – căci generează, prin metabolizare, cantități mari de acid uric – se numără: organele, peștele gras, icrele, fructele de mare, carnea de vițel și de miel, mezelurile, conservele de carne sau pește, untura și produsele lactate cu conținut mare de grăsime. 

Nu doar produsele de origine animală pot ridica probleme, ci și unele legume, anume cele care au un conținut mare de purine: spanacul, sparanghelul, roșiile, ciupercile, castraveții, sfecla roșie, fasolea albă, mazărea și țelina. Totuși, în cazul lor, studiile oferă informații contradictorii, căci unii cercetători susțin că spanacul nu crește frecvența sau intensitatea atacurilor de gută. 

Pâinea albă, băuturile alcoolice, ciocolata și dulciurile cu fructoză intensifică producția de acid uric, așadar ar trebui ca și ele să ocupe un loc modest în dieta ta zilnică. 

Ce alimente îți sunt recomandate?

Persoanelor care suferă de gută sau celor care sunt predispuse să dezvolte gută li se recomandă o dietă hipoproteică, normoglucidică și normolipidică. Pe lista alimentelor pe care le pot consuma fără mari bătăi de cap se numără laptele dulce și laptele bătut, iaurtul, brânza slabă, nesărată, peștele slab, unul sau două ouă fierte pe săptămână, cerealele integrale și mămăliga.

Poți consuma fructe și legume proaspete, nuci și semințe, orez și cartofi. Nu e necesar să elimini carnea din alimentație, dar e important să reduci consumul la câteva porții pe săptămână. 

E mai ușor să previi decât să tratezi

Guta poate fi prevenită, iar atacurile de gută pot fi mult rărite prin schimbarea stilului de viață. Consumul de lichide neîndulcite este esențial, apa și infuziile de plante fiind cele mai bune alegeri.

Consumul de alcool trebuie redus semnificativ, iar berea ar trebui să dispară de pe lista de băuturi, ea intensificând simptomele gutei. 

Cea mai bună sursă de proteine rămân lactatele cu conținut redus de grăsimi. Carnea, peștele și mai ales carnea de pasăre de curte trebuie drastic limitate sau eliminate din dietă.

Activitatea fizică este foarte importantă pentru sănătate, la fel și menținerea greutății corporale între limite sănătoase.

Pierderea rapidă în greutate prin diete restrictive este de evitat, deoarece ele produc o creștere tranzitorie a concentrației de acid uric, iar asta poate declanșa un episod acut de gută. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.