Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis vineri un mesaj de ”Ziua de luptă împotriva violenţelor asupra femeilor”, în care arată că numărul de agresiuni rămâne ameţitor de mare şi numai anul trecut 69 de femei au murit în urma violenţei domestice. De asemenea, în primele 9 luni, vorbim despre aproximativ 66.000 de intervenţii ale Poliţiei în cazuri de violenţă domestică, din care în 41.000 de cazuri este vorba despre fapte penale şi au fost emise circa 15.000 de ordine de protecţie.
„Astăzi, 25 noiembrie, lumea marchează ”Ziua de luptă împotriva violenţelor asupra femeilor”. E un subiect pe care eu chiar nu vreau să îl ocolesc şi nu avem voie să îl ocolim. În ultimii ani, în România, legislaţia a fost modificată în bine! Am reuşit să introducem brăţările electronice pentru agresori, ordinele de protecţie … toate aceste măsuri au reuşit să mărească siguranţa femeilor în România. Însă numărul de agresiuni rămâne ameţitor de mare: numai anul trecut 69 de femei au murit în urma violenţei domestice!”, spune preşedintele interimar al Senatului în mesaj.
Ea arată că anul acesta, în primele 9 luni, vorbim despre aproximativ 66.000 de intervenţii ale Poliţiei în cazuri de violenţă domestică, din care în 41.000 de cazuri este vorba despre fapte penale.
”Au fost emise circa 15.000 de ordine de protecţie. Şi nu este de acceptat că ”acasă”, locul care ar trebui să fie cel mai sigur, să ajungă arena în care se dau pumni, lovituri cauzatoare de moarte sau în care violenţa psihică atinge cote din cele mai înalte”, a afirmat Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului menţionează că la Parlament pot schimba legile, dar ”mentalităţile sunt cele care trebuie care schimbate, iar ele se schimbă mai greu”.
”Antecamera violenţei domestice este mentalitatea ”femeia la cratiţă”. Asta nu este o vorbă în vânt: româncele sunt pe primul loc la nivel european la munca casnică! E nevoie de acţiuni pentru combaterea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, împotriva fetelor. Tocmai de aceea, daţi-mi voie să felicit demersul ambasadelor de la Bucureşti care au semnat o declaraţie comună privind violenţa împotriva femeilor. Precum şi marşurile organizate de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva Femeilor (VIF) în Bucureşti şi în întreaga ţară pentru a marca 25 noiembrie – Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor”, mai afirmă Gorghiu, potrivit psnews.ro.
Lasa un raspuns