Clubul Rotary Suceava organizează, în perioada 4-8 mai 2015, cea de a treia ediţie a Zilelor Matei Vişniec în 5 oraşe, cu ajutorul sponsorilor locali: Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava – Centrul Cultural Bucovina, Asociaţia Culturală „Vatra Satului”, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din Galați, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Rotaract Suceava, Crai Nou Suceava, Librăria Cărtureşti, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava, Lounge Suceava, Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, Edu Max, Conacul Domnesc, Traian Andronachi, Casa de Cultură Rădăuţi, Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, Casa Vatră Rădăuţi, Biblioteca „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț, Colegiul „Petru Rareș”din Piatra Neamț, Primăria şi Consiliul Local Gura Humorului, Centrul Cultural Gura Humorului, Societatea de Concerte Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa Năsăud. Printre sponsori sunt mulţi noi dar de remarcat este avocatul Traian Andronachi, partener încă de la început al clubului Rotary pentru activităţile de la Rădăuţi, împreună cu cei care îl ajută în mod tradiţional, EGGER România şi Pensiunea Casa Vatră.
Programul manifestărilor debutează pe 4 mai la Rădăuţi urmând ca pe data de 5 mai să aibă loc la Suceava, pe 6 mai la Piatra Neamţ, pe 7 mai la Gura Humorului, ca să se încheie, pe 8 mai, la Bistriţa. Fiecare zi este importantă, fiecare localitate are propriile interese, astfel că de la workshop-urile cu elevii şi până la piesele de teatru, totul se desfăşoară într-un ritm halucinant, iar pentru că aceste manifestări păreau să nu fie suficiente, Matei Vişniec vine însoţit de două personalităţi ale vieţii româneşti, Constantin Chiriac, actor, directorul renumitului teatru din Sibiu şi jurnalistul Luca Niculescu, directorul Radio France Internaţional – România şi realizator de emisiuni la Digi24 România. Primul va prezenta 4 recitaluri de poezie iar celălalt va participa la workshop-uri cu elevii din Rădăuţi şi Suceava pe tema ”Ce înseamnă să fii jurnalist”.
Vor mai fi şi lansări de carte pentru trei din ultimele creaţii ale lui Matei Vişniec “Negustorul de începuturi de roman” – roman care a primit Premiul Augustin Frățilă, “Omul din care a fost extras răul” și “Țara lui Gufi” şi bine-nţeles MULT teatru. Aşa cum sublinia Carmen Veronica Steiciuc, coordonatoarea evenimentului, scopul pentru care festivalului este acela de a readuce tinerii, spectatorii în general, înapoi în sălile de teatru și redeschiderea apetitului bucovinenilor către cultura de bună calitate.
Alinierea planetelor
An de an bucovinenii îl sărbătoresc pe Matei Vişniec cu tot mai multă pasiune deoarece scriitorul şi dramaturgul din Rădăuţi adună tot mai multă notorietate devenind un adevărat ambasador al valorilor româneşti pe scena mondială.
Lasa un raspuns