O prezenţă răsunătoare pentru Bucovina, o vizită scurtă şi neoficială din partea unui om mare. Cu puţin timp în urmă am încheiat un dialog cu Alteţa Sa Regală, Prinţul Paul al României. În exclusivitate pentru Suceava Live, prinţul a acceptat să ne răspundă la câteva întrebări.

Alteţa Sa Regală a ajuns în Suceava la invitaţia preşedintelui Uniunii Ucrainienilor din Romania, Dumitru Morhan. Se pare ca Prinţul Paul are o relaţie mai veche cu preşedintele UUR, iar problemele ucrainienilor l-au preocupat tot timpul. Cei doi au vizitat astăzi satele cu comunităţi de ucrainieni pentru a identifica problemele fiecărei comunităţi in parte. Dumitru Morhan ne-a mărturisit ca l-a invitat pe Prinţul Paul pentru a găsi proiecte comune de dezvoltare a minorităţilor şi că invitaţia a fost foarte uşor acceptată, dat fiind faptul că pe cei doi ii leagă o prietenie mai veche. După discuţii captivante legate de familia Alteţei Sale Regale şi despre istoria familiei regale, am reuşit să obţinem şi câteva răspunsuri vis-a-vis de opinia pe care dumnealui o are despre judeţul Suceava. Totuşi Alteţa Sa Regală, Prinţul Paul de România nu a dorit să fie făcută public întreaga discuţie purtată.

Reporter: Ce vă aduce pe meleagurile bucovinene?

ASR Prinţul Paul: După cum ştiţi, invitaţia lansată de preşedintele Dumitru Morhan. Eu am mai fost în Suceava, am petrecut un Crăciun şi un Revelion aici, la dumneavoastră, alături de Prinţesa Lia. Sunt într-o vizită scurtă, neoficială, urmând ca mai târziu să vin alături de familie pentru mai multe zile aici, la Suceava.

R: Veniţi totusi destul de rar. Care este prima impresie pe care judeţul Suceava v-a lăsat-o şi spuneţi-mi dacă ati găsit ceea ce vă aşteptaţi să găsiţi?

ASR: Pot să vă mărturisesc că sunt mereu plăcut surprins de frumuseţea acestui judeţ. Lucrurile merg înspre bine şi ceea ce mă bucură foarte mult este că exista unitate între oameni. Am vizitat în mod special comunităţile de ucraineni şi cred că suntem pe drumul cel bun. Îmi aduc aminte că în urmă cu câţiva ani am ajutat la ridicarea unui centru pentru copii, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Rădăuţilor şi Sucevei. Sunt mai multe lucruri care îmi amintesc cu drag de judeţul dumneavoastră.

Alteţa Sa Regală, Prinţul Paul nu a dorit să comenteze subiecte legate de administraţie sau politică, cu atât mai mult cu cât vizita dumnealui nu a fost una oficială.

Întrebat despre Uniunea Ucrainienilor din România şi care este statutul social în acest moment, Dumitru Morhan a declarat că: “inainte de a discuta de lucrurile legate de statutul social al Uniunii, vreau să-i mulţumesc Alteţei Sale Regale Prinţul Paul pentru că mi-a acceptat invitaţia de a fi prezent în comunitatea de ucrainieni din judeţul Suceava. Am vizitat toate satele în care trăiesc ucrainieni, le-am garantat sprijinul meu şi voi lupta în continuare pentru ei. Cât despre Uniunea Ucrainienilor din România, instanţa a decis că Dumitru Morhan este preşedinte. Ce ne-a ramas de făcut este sa deblocăm fondurile pentru minorităţi, să începem investiţiile în ucrainienii din toată România şi să derulăm cât mai multe proiecte cu Uniunea Europeană. Mă bucur de sprijinul unor oameni precum Alteţa Sa Regală Printul Paul si nu pot decât să fac şi de acum ceea ce am încercat intotdeauna, adică să îmi ajut semenii şi să rămână ceva în urma mea”.

Întrebat dacă va candida pentru Camera Depuţatilor din partea Uniunii Ucrainienilor din România, Dumitru Morhan a spus că nu o va face. Ba mai mult, acesta a completat că majoritatea partidelor au încercat să negocieze o alianţă, însă refuzul a fost categoric.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.