David, un băiețel în vârstă de 7 ani, martor al ororilor comise în orașul ucrainean Bucha, a descris grozăviile la care a asistat, în timp ce părăsea, împreună cu familia, suburbia din regiunea Kievului. În urma atacurilor comise de ruși, au fost uciși zeci de civili, inclusiv copii, potrivit oficialilor din Ucraina.

„Când plecam (din Bucha n.r.), am văzut alte mașini care ardeau. În unele erau copii și se trăgea. Când un avion zbura mai jos, am simțit ceva rău în stomac și am vomitat. Mi-a fost foarte frică”, a povestit micuțul David, potrivit UNICEF Ucraina.

Mama băiețelului spune că fiul ei avea un stres sever, care l-a făcut să verse aproape jumătate de zi.

„Fiul meu știa că suntem atacați. I-am spus direct că este război, că se trage și că trebuie să ne adăpostim. David a fost foarte stresat, s-a simțit rău și a vomitat aproape jumătate de zi. Cel mai înfricoșător lucru, înainte să evacuăm, a fost când am auzit împușcăturile. Ne-a fost foarte frică. Ne-a fost teamă că vor veni în casa noastră și ne vor ucide”, a declarat femeia.

Tatăl lui David spune că oamenii îi rugau să-i ia cu ei, să-i ducă în Kiev.

„Dar mașina noastră era plină, eram deja șapte persoane”, spune bărbatul.

David și familia lui au găsit adăpost temporar într-o biserică din Kiev.

Civili legați la spate și executați 

Reamintim că, de pe 2 aprilie, întreaga regiune a Kievului, în special Irpin, Bucha și Hostomel, a fost eliberată de armata rusă. Preţul plătit a fost însă unul teribil. Militarii ucraineni, jurnaliști și localnici reveniți în zonă au fost întâmpinați de un tablou apocaliptic: gropi comune, civili executați fără milă, cadavre aruncate pe străzi și multe alte atrocități „foarte greu de descris”.

Kievul a acuzat trupele Kremlinului de atrocități și „crime de război”.

Autoritățile din Ucraina au anunțat că 410 cadavre au fost găsite în orașele Buha și Irpin, în cadrul unei investigații privind posibile crime de război și au cerut o anchetă la Curtea Penală Internațională.

Groapă comună în Bucha

Imagini din satelit publicate de compania americană Maxar arată un șanț lung de 14 metri săpat pe terenul unei biserici, unde a fost descoperită o groapă comună.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid și de încercarea de a elimina „întreaga națiune” a Ucrainei. „Acesta este genocid, eliminarea întregii națiuni și a poporului”, a declarat Zelenski în emisiunea Face the nation de la televiziunea CBS, potrivit AFP.

De cealaltă parte, Rusia susține că relatările despre presupusele „crime” ale trupelor sale în Bucha sunt o „provocare” și că niciun locuitor nu a avut de suferit, relatează observatornews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.