Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a intervenit în Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul unei dezbateri deschise pe tema Evaluării sistemului de construcție al păcii, potrivit b1.ro.
„În mai puțin de zece ani, numărul războaielor civile pe glob s-a triplat și peste 1,5 miliarde de oameni trăiesc în zone de conflict. Natura conflictelor s-a modificat și ea: asistăm la volatilizarea frontierelor, dezintegrarea unor state, finanțarea grupărilor teroriste din traficul ilegal de resurse naturale, violări monstruoase ale drepturilor omului și dreptului umanitar internațional. În multe cazuri, absența unor instituții solide, a unei guvernări transparente, precum și prezența corupției care costă economia globală 2,6 trilioane dolari, fac statele vulnerabile în fața terorismului și extremismului violent”, se arată într-un comunicat de presă al Reprezentantului Permanent al României la ONU.
Acesta a evidențiat legătura intrinsecă dintre construcția păcii și prevenirea unor eventuale conflicte și a remarcat că, în ceea ce privește resursele financiare și umane alocate, prevenția costă mai puțin decât soluționarea unei crize.
„Adoptarea unor măsuri de prevenție generează mai puține divergențe în comunitatea internațională, inclusiv în Consiliul de Securitate, decât identificarea de soluții după izbucnirea unui conflict. ONU are la dispoziție o paletă largă de instrumente pentru construcția păcii, pe care le regăsim și în Agenda 2030 de Dezvoltare Durabilă, în mod special în Obiectivul 16 — Pace, Justiție și Instituții Solide”, a explicat Jinca.
Făcând referire la afirmația lui Boutros Boutros-Ghali: „Absența instituțiilor democratice, care să canalizeze presiunea populară spre dezvoltare și reforme, generează revolte și instabilitate. O strategie de dezvoltare durabilă nu are succes dacă cetățenii nu pot participa substanțial la viața politică, economică, socială și culturală a țării lor”, care a fost ales Secretar General ONU în 1991, în perioada în care România exercita președenția Consiliului de Securitate, ambasadorul român a menționat că o implicare mai adâncită a Consiliului de Securitate în ceea ce privește prevenirea conflictelor ar permite o abordare strategică a păcii la nivel mondial.
„În calitate de donator de asistență pentru dezvoltare, România a oferit resurse și expertiză pentru construcția instituțională, asistență în procesele electorale, ordine publică, lupta împotriva corupției, promovarea tineretului și educație. Ca membru în Consiliul de Securitate, în 2005, România a promovat rezoluția 1631 privind cooperarea ONU cu organizațiile regionale pentru menținerea păcii și securității. O implicare sporită a Consiliului de Securitate în dezvoltarea parteneriatelor cu organizații regionale, în conformitate cu capitolul VIII din Carta ONU, ar contribui la abordarea integrată a acestui subiect„, a adăugat Jinca, arătând participarea activă a României la diplomația preventivă.
„Trebuie să restabilim încrederea în ordinea globală. Putem face acest lucru doar prin pace și stabilitate, ceea ce presupune existența unei bune guvernări, oportunități pentru tineri și combaterea extremismului violent. Acestea sunt principalele provocări la adresa unei arhitecturi durabile privind construcția păcii”, a încheiat ambasadorul României.
Lasa un raspuns