La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au fost organizate o serie de acțiuni pe linia prevenirii și combaterii tăierilor ilegale și sustragerilor de arbori precum și a transporturilor ilegale de material lemnos. 

Astfel, la data de 16 decembrie 2020, au fost finalizate verificările efectuate la o serie de agenți economici de pe raza județului Suceava, cu profil de activitate exploatările forestiere și tăierea și rindeluirea lemnului.

Echipele mixte de control din cadrul IPJ Suceava, ale Gărzii Forestiere Suceava și Direcției Silvice Suceava, au desfășurat activități specifice în fondul forestier de stat și privat, precum și cu privire la avizările de partizi de exploatare forestieră contractate și exploatate, fiind vizate și transporturile și achizițiile de material lemnos.

În cadrul verificărilor a fost identificată cantitatea de 521,64 m.c. material lemnos (444,37 m.c. bușteni gater molid și 29,97 m.c. lemn foc fag) cu avize de însoțire din care nu rezultă proveniența legală.

S-a constatat că a fost expediată totală de 47,73 (44,57 m.c. lemn foc brad și 2,73 m.c. lemn foc paltin de munte), fără proveniență legală.

A fost idtificată în depozite de materiale lemnoase cantitatea totală de 292,76 m.c. material lemnos (bușteni gater rășinoase)  însoțite de avize din care nu reiese proveniența legală.

De asemenea, a fost identificată cantitatea totală de 137,34 m.c. material lemnos exploatat ilegal, față de care s-au dispus măsuri de confiscare și dare în custodie către organele silvice.

Totodată, polițiștii și specialiștii silvici au constatat și alte abateri la regimul silvic (neverificarea veridicității codurilor unice online, raportarea eronată a datelor în programele informatice, neamplasarea panourilor de informare în platformele primare a parchetului de exploatare).

S-a dispus sancționarea contravențională a operatorilor economici, fiind aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 45.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010, privind constatarea și sancționarea contravențiilor silvice, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantității totale de 951,74 m.c. material lemnos în valoare de 259.170,61 lei.

Pentru exploatarea materialelor lemnoase din partizi autorizate fără a deține autorizație de exploatare și proces verbal de predare a parchetului, a fost sesizată Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, în vederea dispunerii măsurilor legale de retragere a atestatelor de exploatare.

Activitățile desfășurate, au beneficiat de sprijin din partea Direcției Silvice Suceava.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.