Senatul a aprobat, cu 80 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege potrivit căruia perturbarea liniştii persoanelor din locuinţe sau din alte imobile, între orele 7:00-14:00 şi 16:00-23:00, se pedepseşte cu amendă contravenţională de până la 1.500 de lei.
Mai mult, proiectul legislativ pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice conține și noi prevederi, referitoare la introducerea unor ore de liniște specifice instituțiilor publice.
Proiectul stabilește limite de zgomot maxim admisibile în locuințe și în instituții publice, dar și amenzile pentru depășirea acestora, agentul constatator fiind obligat să măsoare nivelul zgomotului cu ajutorul unui sonometru omologat și verificat metrologic. Amenzile sunt de până la 1.000-1.500 de lei, iar în caz de repetare a contravențiilor, limitele se majorează cu jumătate.
De menţionat faptul că Guvernul a avizat negative proiectul, pe motiv că “modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariția organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112, astfel de activități încetează”.
Art. 2, punctele 25 și 26 sunt modificate și completate și conțin următoarele prevederi:
tulburarea liniștii fără drept, între orele 14:00-16:00 nu este permisă – depășirea nivelului de presiune acustică de 30 decibeli;
tulburarea liniștii, fără drept, între orele 07:00-14:00 și 16:00-23:00 – depășirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli;
tulburarea liniștii, fără drept, între orele 23:00-07:00 – depășirea nivelului de presiune acustică de 30 decibeli;
tulburarea, fără drept, a activităților desfășurate în instituțiile publice, școli, spitale, instanțe, autorități locale, regii autonome, biserici, partide, ambasade, dar și societăți private, dacă programul se încadrează între orele 07:00 – 23:00 – depășirea nivelului de presiune acustică de 45 decibeli;
în aceleași cazuri, liniștea trebuie menținută între orele 23:00 – 07:00 – depășirea nivelului de presiune acustică de 35 decibeli.
Unul dintre amendamentele adoptate prevede ca atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce țin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravențiilor se va face pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator.
Amenzile pot fi date doar dacă au fost constatate de polițiști, jandarmi, polițiști de frontier, primar sau împuterniciții acestuia.
Proiectul legislative va fi dezbătut, în următoarele săptămâni, și în Camera Deputaților, care este forul decizional.
Sursa: www.legestart.ro
Lasa un raspuns