Senatul a adoptat ieri un proiect legislativ care prevede amenzi între 3.000 lei și 100.000 lei pentru orice act de hărțuire, stradală, sexuală sau psihologică, în spațiul public sau în cel privat.
Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi este argumentată de datele care arată numărul mare de astfel de fapte:
“Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă.”
În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală. În cazul unor fapte ce nu pot fi dovedite că încalcă morala publică (sancționate conform Legii nr. 61/1991), sau în cazul unor fapte ce nu au legătură cu activitatea profesională, victimele hărțuirii nu sunt protejate de nicio prevedere legală, se mai arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
De asemenea, numărul mare al actelor de hărțuire este justificat și prin campaniile existente în ultimele luni pe rețelele de socializare, cum este campania #metoo.
Comisia juridică și cea pentru egalitatea de șanse au avizat favorabil proiectul legislativ, dar cu unele amendamente. De exemplu, în forma inițiată se propune completarea art. 6 din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse, dar senatorii din comisie au adoptat doar prima parte a textului:
“Art. 6.
(11) Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public, cât și în privat. .”
Sancțiunile vor fi date în cazurile în care faptele nu intră în sfera legii penale.
“Art. 37.
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune, încălcarea dispozițiilor art. 6 alin (1), (11) și (2 – 4), art. 8, art. 9, alin (1), art. 10 alin (1 – 4), (6), (8), (9), art. 11-22 și art. 29.”
În cazul încălcării acestor noi dispoziţii, constatarea și sancționarea contravenţiilor se face de către Ministerul Afacerilor de Interne prin ofițerii și subofițerii din cadrul său.
Reglementările actuale din Codul penal privind hărţuirea
În acest moment, există două forme de hărţuire incriminate în Codul penal, după cum urmează:
Hărţuire, în sensul de urmărire (art. 208) – urmărirea în mod repetat, fără drept sau fără un interes legitim, a unei persoane ori supravegherea locuinței, locului de muncă sau altor locuri frecventate de către aceasta, cauzându-i astfel o stare de temere (închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă).
Constituie hărţuire şi efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane (închisoare de la o lună la 3 luni sau amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă).
Hărţuire sexuală (art. 223) – pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau al unei relații similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situație umilitoare (închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă).
Lasa un raspuns