În cursul primelor două luni ale anului, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Suceava, a desfășurat un număr de 583 acțiuni de control, în urma cărora s-au înregistrat 239 amenzi în valoare de 365.650 lei și 121 avertismente. De asemenea, s-au înregistrat 331 reclamații.

Controalele s-au desfășurat în baza cercetării reclamațiilor și a tematicilor de control la nivel național și regional.

Vasile Latiș, comisarul șef adjunct, a precizat câteva dintre tematicile de control desfășurate. Au avut loc 42 de controale privind respectarea prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preț redus, fiind aplicate 18 sancțiuni, respectiv patru avertismente și 14 amenzi în valoare de 32.000 lei. S-au oprit de la comercializare 324 produse în valoare de 13.746 lei. Ca abateri, s-a constatat lipsa precizării perioadei de promoție, lipsa traduceri etichetelor, indicarea necorespunzătoare a prețului.

Acțiunile de control din primele două luni au vizat și comercianții de produse cosmetice. Inspectorii Protecției Consumatorului au efectuat 26 acțiuni de control, fiind aplicate 14 amenzi și 4 avertismente în valoare de 23.000 lei. De asemenea, s-au oprit de la comercializare produse în valoare de 579 lei. Abaterile constatate au fost etichetele ilizibile, lipsa traducerii în limba română, produse la promoție, comercializate în pachete de două sau mai multe bucăți, fără a exista o bucată singulară la care să se poată raporta prețul promoțional.

Caselor de schimb valutar, în urma celor 27 acțiuni de control, li s-au aplicat 16 amenzi și patru avertismente în valoare de 33.400 lei. Inspectorii au constatat lipsa formularului de acord consumator. La casele de amanet s-au efectuat 24 acțiuni de control, unde s-au aplicat 12 amenzi și șapte avertismente în valoare de 26.000 lei. Agenții au constatat  lipsa informării complete asupra condițiilor de amanetare și asupra modului de stabilire a valorii produsului.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.