În perioada 18 – 24 septembrie 2017, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava în cooperare cu specialiştii Gărzii Forestiere Suceava şi sprijiniți de lucrătorii Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava au desfăşurat, zilnic, acțiuni pe raza județului privind prevenirea și combaterea activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, au fost executate 91 controale la unități economice și în fondul forestier şi au fost verificate 384 mijloace de transport.

Au fost constatate 26 de infracțiuni, din care 4 la Legea nr. 46/2008 și 22 de altă natură, infracțiuni asociate domeniului silvic.

Au fost aplicate 287 sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 92.325 lei.

În cadrul acţiunii au fost confiscaţi/indisponibilizati 135,716 m.c. material lemnos în valoare de 42.881 lei.

 

Exemplu:

În perioada 13.09-19.09.2017, poliţiştii au executat un control de specialitate la o societate cu sediul în comuna Vatra Moldoviţei, judeţul Suceava, cu privire  la legalitatea deţinerii, comercializării, prelucrării şi transportului de material lemnos.

În urma controlului s-au constatat următoarele:

– în urma inventarierii stocurilor de material lemnos deţinute în depozitul societăţii şi a comparării acestora  cu stocurile rezultate din verificările  scriptice, s-a constatat că societatea deţine în depozit cantitatea de 68,58 m.c. lemn rotund răşinoase, fără documente prin care să ateste îndeplinirea condiţiilor, cu privire la legalitatea provenienţei acestor cantităţi de material lemnos;

– societatea în calitate de operator economic destinatar al materialelor lemnoase, la momentul primirii în depozitul societăţi,i nu a verificat veridicitatea codurilor unice înscrise în 2 avize de însoţire primare emise pentru cantitatea totală de 34,11 mc. material lemnos, coduri constatate ulterior ca fiind invalide.

-în calitate de emitent nu a respectat prevederile legale privind modul de întocmire al unor avize de însoţire  şi în calitate de utilizator SUMAL nu a respectat modul de raportare a datelor în aplicaţie pentru un număr de 6 avize de însoţire constând în aceea că nu raportat în mod corect sortimentul de material lemnos şi volumul înscris în unul dintre avizele de însoţire;

 

-în data de 13.09.2017, în jurul orelor 10.30, cu ocazia prezentării organelor de control la depozitul societăţii, administratorul/delegatul împuternicit al societăţii nu a prezentat registrul de intrări-ieşiri material lemnos deţinut pentru depozitul societăţii, acesta fiind prezentat abia în jurul orelor 13.00;

În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societăţii cu 5 contravenţii în valoare totală de 5000 lei şi confiscarea valorică a cantităţii totale 102,69 mc. lemn rotund răşinoase în valoare de  45.403 lei.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.