Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță, conform căruia șoferii care vor mai lua autostopiștii în mijlocul lor de transport, riscă să fie amendați cu 5 mii de lei. Aceeași ordonanță a mai fost publicată și anul trecut, în decembrie 2013, însă nu a fost aprobată.

Cu alte cuvinte, cei care doresc să efectueze transport public de personae, dar nu au autovehiculul înregistrat în regim de închiriere de către transportatori autorizați, sau transportul în sine nu este în regim de taxi, vor fi nevoiți să suporte o amendă ce pornește de la o mie de lei și ajunge până la 5 mii de lei. Ministerul Transporturilor a mai pus în discuție această temă și anul trecut, tot în dezbatere publică, proiectul neavând câștig de cauză, motiv pentru care acesta a fost republicat de curând.

Explicațiile ce stau la baza acestei inițiative constă în faptul că din cauza existenței unor practici ilicite în activitățile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, transportul local cât și transportul județean de persoane este afectat în mare măsură.

Aceste practici ilicite determină efecte negative majore asupra activităţii economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât şi asupra siguranţei circulaţiei rutiere”, au precizat reprezentanți din Ministerul Transporturilor.

Prin proiectul de act normativ, potrivit Ministerului Transporturilor, se dorește crearea unui cadru legal care să poată asigura posibilitatea sancționării persoanelor fizice sau juridice ce efectuează, fără a respecta dispozițiile legii, transport public de persoane.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.