Siguranţa stradală este o prioritate pentru poliţiştii suceveni. Din analizele efectuate a rezultat şi faptul că una dintre cele mai mari îngrijorări ale comunităţii este legată de siguranţa în spaţiul public.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, având în vedere aceste considerente dar şi faptul că zonele de agrement trebuie să constituie un spaţiu de relaxare pentru cetăţeni şi familiile acestora, unde să se simtă în deplină siguranţă, poliţiştii au iniţiat un demers de securizare a parcurilor  de pe raza municipiului Suceava.

Acţiunile zilnice desfăşurate în perioada 06 – 10.09.2017 au avut ca scop asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică, fiind vizate prevenirea tâlhăriilor stradale, a furturilor din genţi şi buzunare, prevenirea faptelor de violenţă stradală şi a altor acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

În fiecare zi din cadrul acţiunii, între orele 15.00 – 19.00, poliţiştii de prevenire şi poliţiştii de proximitate au mers în parcurile de pe raza municipiului Suceava şi au purtat discuţii cu cetăţenii în vederea responsabilizării şi informării acestora în vederea reducerii riscului victimal, fiind distribuite materiale educative.

Totodată, în perioada 06.09.2017 – 10.09.2017, în intervalul orar 21.00-01.00 Poliția Municipiului Suceava a organizat și executat o acţiune preventiv – reactivă pe linia prevenirii şi combaterii actelor cu violenţă comise în zona parcurilor şi a altor locaţii de pe raza de competență.

La acțiunea organizată au participat poliţiştii Poliției Municipiului Suceava – Biroul Ordine Publică – Compartimentul Proximitate și Compartimentul Siguranță Publică și Patrulare, Biroul Investigații Criminale și Biroul Rutier, în echipe mixte formate din lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava – Detașamentul Mobil și lucrători din cadrul Poliției Locale Suceava în zonele și localurile pretabile la comiterea de fapte antisociale, respectiv în Zona Albina, Zona Curcubeu, zona Cartierului Obcini, Zona Orizont, str. Jean Bart din Cartierul Burdujeni, Zona localurilor Bibliotecă, Studențească, pe strada Alexandru cel Bun (la locul de joacă pentru copii), Parcul Central, Parcul Șipote, Zona Bebelușu (vis-a-vis de catedrală), proximitatea societății Mihalex din Cartierul Mărășești, Parcul Simion Florea Marian și în Parcul 3 Bărboși.

La acțiunea organizată au participat un număr total de 88 lucrători, din care 40 polițiști, 24 jandarmi și 24 lucrători Poliție Locală, acționând zilnic 10 polițiști, 6 jandarmi și 6 poliție locală cu 10 autospeciale din dotarea celor trei structuri implicate.

Obiectivele acțiunii au fost prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, in special a celor cu violenţă, ce se comit de regulă în zona parcurilor şi altor localuri de agrement; verificarea legalităţii măsurilor luate de administratorii localurilor pe linia asigurării pazei; identificarea persoanelor care comercializează sau consumă substanţe cu efect halucinogen şi luarea măsurilor legale împotriva acestora; supravegherea şi monitorizarea persoanelor predispuse la fapte antisociale şi care în aceasta perioadă pot întreprinde acţiuni menite să tulbure ordinea şi liniştea publică; identificarea persoanelor străine de localitate care nu își justifică prezența pe raza de competență; depistarea persoanelor urmărite şi a celor care se sustrag executării pedepselor; sancţionarea celor care încalcă prevederile legale; identificarea persoanelor care cerşesc sau care vagabondează şi induc un sentiment de securitate publică.

În cadrul acţiunilor organizate au fost legitimate 676 persoane legitimate, dispunându-se măsura avertismentului/avertizării pentru 114 persoane pentru diverse acte care încălcau normele de convieţuire socială.

De asemenea, au fost controlate 52 de vehicule.

Au fost legitimate 120 de persoane străine de localitate, fiind conduse la sediul poliţiei 8 persoane.

Au fost controlate 53 de bagaje şi au fost verificate 97 de obiective şi 17 agenţi de pază.

În cadrul acţiunii au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.720 lei, din care: la Legea 61/1991 = 16, în valoare de 1.500 lei iar la OUG 195/2002 = 15, în valoare de 6.220 lei.

 

EXEMPLU:

La data de 09.09.2017, ora 23.00, în fața autogării, pe strada Armenească, din municipiul Suceava a fost identificat  un bărbat de 39 de ani, din municipiul Suceava, om al străzii, care prin informarea din data de 07.09.2017 a Direcției de Sănătate Publică Suceava era diagnosticat cu tuberculoză, iar „prezența sa în comunitate constituia un grav pericol pentru sănătatea publică”. După identificare, acesta a fost internat în Spitalul Județean de Urgență Suceava în vederea continuării tratamentului.

 

Toate persoanele identificate sub influenţa băuturilor alcoolice sau care vagabondau au fost îndepărtate din zona parcurilor, fiind direcţionate către domiciliile lor, iar în unele cazuri dispunându-se transportul la unităţi medicale.

Pozitiv este faptul că pe perioada celor 5 zile de acţiune nu a fost înregistrată nici o sesizare privind infracţiuni stradale în zona parcurilor, cetăţenii având premisele de a se bucura de momente de relaxare în deplină siguranţă.

 

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.