Liberalii acuză ANAF că plagiază Gestapo prin faptul că obstrucţionează firmele să obţină înregistrarea în scopuri de TVA. Prin vocea senatorului Cristian Bodea se precizează că s-a „inventat formularul 088, pe baza căruia un «agent» (n.r. de la ANAF) stabilește dacă ai voie sau nu să îți deschizi o afacere.

Cum ar veni: examen cu test-grilă pentru funcția de patron al propriilor tăi bani. Ceaușescu ar fi mândru de baieții ăștia!”, susține parlamentarul liberal Bodea, care a făcut o interpelare pe adresa ministrului Finanţelor, Anca Dragu, pe această temă. Iată ce îi scrie Bodea ministrei Anca Dragu: „De la începutul anului, ANAF trimite firmelor notificări pentru reînregistrarea în scopuri de TVA, în cazul în care au avut în 2015 schimbări de administratori/asociați sau de sediu social. Este vorba despre deja celebrul formular 088, prin care trebuie să justifici «intenția și capacitatea de a efectua activitate economică», completat până acum la înființarea unei firme, dar care se cere din 2016 și la schimbarea administratorilor/asociaților, la schimbarea sediului social și la depășirea plafonului de 220.000 lei. Justificat de oficialii ANAF prin necesitatea acestuia în lupta contra evaziunii fiscale, în fapt, formularul 088 aproape blochează un startup să poată deduce TVA. Companiile trebuie să răspundă unui set de 20 de întrebări, trebuie să aducă acte doveditoare de studii ale acționarilor, trebuie să declare venituri din alte surse (inclusiv acționarii străini, cu venituri din afara țării, o practică neobișnuită și invazivă) și, la final, un angajat de la Finanțe stabilește dacă cererea aplicantului se acceptă sau este respinsă.”

 

„Deductibilitatea TVA este un drept”

„Sesizați oare fractura logică și lipsa de discernământ economic? Să vă explic: deductibilitatea TVA este un drept. Prin urmare firmele nu trebuie să se roage să-l primească. Este implicit. Este neconstituțional să tratezi ca posibili infractori, din start, pe toți aceia care înființează firme și să-i obligi să se disculpe înainte de a începe activitatea, pentru a primi ceea ce este un drept implicit. Mai mult, asupra anulării unui drept ar trebui să decidă Justiția, nu un angajat subiectiv de la Finanțe. ANAF declară că sunt multe firme în spatele cărora stau grupări de infractori. Nu contest. Însă evazioniștii trebuie tratați cazual, particular. Ei sunt excepția, nu regula. Prin urmare, nu poți lua drepturile tuturor pentru a le da înapoi după preferințe subiective, doar unora. În acest fel se poate ajunge la inechitate economică, sau chiar sabotarea concurenței prin intermediul unui birocrat din minister. O firmă care își pierde dreptul de TVA intră în insolvență. Și ce face atunci, atacă în instanță ca să își ceară drepturile? Și așteaptă să curgă termenele? Normal ar fi să iși păstreze dreptul, în cazul unei suspiciuni a ANAF, și să se poată apăra în Justiție – singura ce poate să i-l revoce (și nu invers). Acesta ar fi cursul firesc într-un stat normal. În România, însă, ANAF și-a asumat și rolul de Judecător. Formularul 088 a anulat, cumva, separarea puterilor în stat. Practica din teren spune chiar mai multe despre modul de lucru al Finanțelor – dacă un contabil, care a avut vreodată în portofoliu o firmă acuzată de evaziune, are și alte firme care nu au făcut nimic rău, acestea din urmă vor fi respinse la înregistrarea în scopuri de TVA. Fiscul leagă, așadar, firme diferite, cu administratori diferiți, dar cu același contabil, de activitatea contabilului. Un criteriu atât de neprofesionist, alături de întreaga aplicare a formularului 088, nu face decât să ducă toată desfășurarea de forțe dincolo de limitele luptei anti-evaziune și să provoace dispariția unor contribuabili nevinovați.”

 

Întrebări pentru șefii de la Finanţe

„Dată fiind situația reală, din viața de zi cu zi a firmelor românești, puse față în față cu piedicile celor din subordinea dumneavoastră, vă rog să-mi răspundeți la următoarele întrebări: 1. De ce considerați firmele infractoare din start, în loc să operați punctual, pe fiecare caz în parte, având în vedere lungul șir al controalelor pe care oricum le faceți firmelor? 2. Cum justificați respingerea pe loc a unei cereri de înregistrare în scopuri de TVA, doar în baza analizei subiective și de suprafață a unui angajat de la Finanțe? 3. Cum răspundeți pentru dispariția unor firme oneste, dar sufocate și îngropate fiscal, birocratic de statul român? Dar pentru cele care s-au mutat în alte state, ca să poata trăi în continuare? 4. Știți că România, prin aceste constrângeri birocratice și invazive, riscă o situație de infringement pe TVA, atâta timp cât în directivele comunitare și în pronunțările Curții Europene de Justiție astfel de proceduri sunt incriminate?”, întreabă, revoltat, senatorul liberal Cristian Bodea.

Suceveanul Cornel Ilieș, care are o mică afacere de familie, consideră că politicile fiscale sunt de cele mai multe ori greșite. „La noi ca la nimeni, având în vedere practicile ANAF, care nu sunt altceva decât ceea ce au învățat de la Ponta să facă. Adică să-i sperie pe micii întreprinzători și să adune bani cât mai mulți la buget pentru a avea ei în campania electorală. Toți cei care ne conduc uită că peste 60% din venituri la buget sunt impozite și taxe plătite de IMM, lucru care ar trebui să le dea de gândit. Nu sunt de acord cu evaziunea, dar de aici și până la sperietorile de agenți ANAF care nu sunt deloc profesioniști și care merg după idei comuniste practicile lor ar trebui să-i scoată în stradă pe români deoarece nu fac altceva decât să nu lase să se dezvolte micile intreprinderi și întreprinzătorii care dau de lucru la o gramadă de oameni. Pe când ei nu fac altceva decât să amendeze și să sperie lumea.”

Comentarii Facebook

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.