Codul de procedură fiscală urmează a fi modificat de autorități, dacă ne uităm pe un proiect al Ministerului Finanțelor, una dintre noutăți fiind publicarea listei contribuabililor fără datorii, relatează Hotnews.

1. ANAF va publica lista contribuabililor care nu au datorii

Conform proiectului, se introduce un nou punct privind publicarea listelor contribuabililor care nu au obligații restante.

Se dorește asta, conform notei de fundamentare, pentru a aduce la cunoștința opiniei publice contribuabilii care și-au declarat și achitat la scandență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențele fiscale cu obligații restante.

“În acest mod, în relațiile contractuale derulate de către mediul de afaceri, contribuabilii care nu au obligații restante pot fi considerați parteneri de încredere”, spune nota de fundamentare.

Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare.

2. Durata inspecției fiscale la nerezidenți: 180 zile

Se modifică durata de efectuare a inspecției fiscale pentru contribuabilii nerezidenți, adică durata maximă de efectuare a inspecției fiscale să fie de 180 de zile, similar cu durata prevăzută pentru contribuabilii mari sau contribuabilii care au sedii secundare.

Această modificare are în vedere eliminarea problemelor rezultate din activitatea organului de inspecție fiscală.

3. Taxele vamale, accizele și TVA, excluse de la acordarea eșalonării la plată

Proiectul prevede excluderea de la acordarea eșalonarii la plată a taxelor vamale, accizelor și taxei pe valoarea adăugată.

Practic, după ce va fi adoptată și publicată în Monitorul oficial, pe lângă ajutoarele de stat de recuperat și fondurile europene, nu nu vor mai intra sub incidența eșalonării la plată taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care competența de administrare revine Autorității Vamale Române, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite.

În ceea ce privește taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată care se află în administrarea Autorității Vamale Române, deși aceasta are calitatea de organ fiscal central, pentru aceste obligații nu se acordă eșalonare nici în cazul în care se transmit la ANAF în vederea recuperării.

4. Se reglementează acele situaţii în care valorificarea bunurilor se face de debitor la o valoare mai mică decât cea stabilită prin raportul de evaluare, dar care asigură recuperarea integrală a creanţei fiscale, inclusiv a accesoriilor si cheltuielilor de executare.

În aceste cazuri este realizat scopul executării silite, creanţa fiind recuperată în totalitate, astfel încât un eventual dezacord al organului de executare ar fi lipsit de interes. Dat fiind că vânzarea se face chiar de debitor, este asigurată şi respectarea intereselor acestuia.

Articolul integral AICI.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.