Vladimir Putin, președintele Rusiei, a anunțat că plata gazului se va face în ruble, începând de săptămâna viitoare. Rusia nu va mai accepta dolari sau euro pentru gaze, iar acest lucru ar putea schimba complet piața internațională de energie. Anunțul lui Putin vine după ce Arabia Saudită a anunțat, în urmă cu câteva zile, că va accepta yuanul chinezesc pentru petrol.
Rusia este într-un război economic cu UE și SUA, după ce a suferit mai multe sancțiuni dure. Intenția lui Putin, în acest moment, nu pare a fi aceea de a sancționa vânzarea de gaze, ci o tentativă pentru a consolida rubla rusească pe piața internațională. Analistul Andrei Mocearov, doctor în economie, arată că Putin încearcă să evite actualele sancțiuni și să-și întărească moneda națională. „Teoretic, nu contează în ce moneda se face plata. Este o chestiune tehnică. Dolarii/euro pot intra în Rusia prin vânzătorii ruși sau prin cumpărătorii occidentali (care cumpără ruble contra dolari/euro pentru a face plata).Practic, și mai ales în condițiile regimului confiscatoriu al sancțiunilor occidentale, contează deoarece dolarul / euro e controlat de occidentali pe când rubla de ruși. Sunt așadar doua consecințe practice: 1. Întărirea rublei; 2. Ocolirea / atenuarea posibilă a unor sancțiuni”, explică analistul economic.
Rusia are nevoie de o monedă puternică pentru a rezista sancțiunilor impuse de Occident. Dacă va reuși să evite sancțiunile, va depinde doar de răspunsul occidentului. Banca Rusiei a fost nevoită, la începutul acestei luni, să majoreze ratele dobânzilor cu 20% pentru a opri deprecierea rublei. Dacă Occidentul va plăti gazul în ruble, atunci Banca Rusiei va reveni în jocurile sistemului internațional și ar fi chiar un jucător cheie, deși trebuie să suporte sancțiunile în continuare. Rusia și-ar crea o fereastră pe piața internațională.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, a refuzat solicitarea Moscovei și a spus că nu va plăti în ruble, iar această tentativă a lui Putin reprezintă o încălcare a contractului. De asemenea, Germania s-a opus cel mai mult embargourilor pentru gaz, petrol și cărbune din Rusia, deoarece economia sa depinde de astfel de importuri.
În schimb, companiile de gaze din Germania nu sunt la fel de liniștite și au cerut să fie ridicată alerta pentru penuria de gaze, în cazul în care plata nu se va face în ruble, iar Moscova va decide să oprească livrarea de gaze.
Polonia și Italia sunt alte țări care au anunțat că nu vor plăti în ruble pentru gazul rusesc. Italia și Germania sunt două dintre țările UE care depind cel mai mult de gazul din Rusia. În cazul unei opriri a gazului din Rusia, ar putea apărea mari probleme în producția de energie electrică. Ungaria, Letonia, Slovacia, Cehia, Olanda și Lituania sunt alte țări care au mare nevoie de gazul din Rusia.
Prețul gazului va fi influențat direct de războiul economic dintre UE/SUA și Rusia. Anunțul lui Putin a speriat bursele din Europa și se așteaptă reacția statelor UE, care vor trebui să decidă cum răspund la solicitarea Moscovei. Inclusiv președintele Klaus Iohannis a spus, după întâlnirile de la Bruxelles cu liderii UE și Joe Biden, că nu este realist să impunem sancțiuni importurilor de gaze. „Discuții s-au purtat, dar știm foarte bine că în Uniunea Europeană sunt state care depind relativ puțin de gazul rusesc sau de petrolul rusesc, dar sunt state care depind aproape integral de gazul și petrolul rusești și atunci este clar că, în acest moment, nu este realist să impunem sancțiuni pe această zonă”, a spus Președintele României.
Totuși, persistă teama că Rusia ar putea opri livrările de gaze în Uniunea Europeană. Companiile europene nu-și doresc să renunțe la gazul rusesc, iar acest lucru îi poate oferi Rusiei un avantaj în fața sancțiunilor economice, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns