Dincolo de sloganurile pompoase de tipul “România educată”, începutul anului școlar riscă să se transforme într-un fiasco de proporții al autorităților. Scenariul din 2020, atunci când școala a început în septembrie, dar elevii au fost mutați la cursuri online la scurt timp, riscă să se repete și acum pe fondul creșterii numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național și a activării diferitelor scenarii.

Se repetă scenariul din 2020?

România a intrat deja în valul 4 al pandemiei, iar cifrele nu sunt deloc încurajatoare. Țara noastră se află pe penultima poziție la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește populația vaccinată complet. Doar puțin peste 5 milioane de persoane s-au vaccinat complet, ceea ce înseamnă o pondere de doar 27% a populației. În ultima lună autoritățile au reușit să vaccineze doar puțin peste 200.000 de persoane, o cifră mult prea mică pe care alte state ale lumii cu o populație comparabilă, au atins-o în doar câteva zile. Deja, la nivel zilnic țara noastră a depășit 3000 de cazuri noi și se îndreaptă spre 4000, tulpina delta a coronavirusului transmițându-se cu mai mare rapiditate în rândul populației nevaccinate.

Apariția și evoluția valului 4 al epidemiei de coronavirus erau complet previzibile. Valul a lovit mai întâi în Europa de Vest, acolo unde exista o rată mult mai mare din populație a persoanelor vaccinate. State precum Marea Britanie și Franța au fost însă lovite din plin. Toate semnalele indicau o explozie a numărului de cazuri odată ce tulpina delta începe să se răspândească, fiind mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare. Autoritățile însă nu au făcut mai nimic pentru a preveni răspândirea virusului. Campania de vaccinare aproape că s-a blocat complet, vaccinarea obligatorie nu a fost luată în discuție nici măcar la nivelul unor categorii socio-profesionale, deși alte state ale lumii, democrații consolidate, au luat decizia vaccinării obligatorii pentru unele dintre aceste categorii – cazul Statelor Unite fiind cel mai relevant.

Anul școlar a fost deschis cu mare pompă, însă era clar că lucrurile nu vor rămâne așa mult timp. Acum s-a ajuns în situația ca elevii din 13 localităţi din judeţele Satu Mare, Sibiu, Arad, Cluj, Caraş-Severin, Sălaj, Dolj şi Neamţ unde rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit 6 la mia de locuitori nu vor merge la şcoală începând cu această săptămână. Alte 18 localități, acolo unde rata de incidență a depășit 5 la mia de locuitori, le vor urma rapid pe acestea din urmă. În total, vorbim despre numai puțin de 269 de localități la nivel național care au trecut de pragul de 2 la mia de locuitori în ceea ce privește rata de incidență a cazurilor. Lucrurile par a fi doar la început, panta infectărilor continuând să crească de la o zi la alta. Prinși în mreaja luptelor de partid și a intereselor mărunte, guvernanții nu au ținut cont de avertismentul experților în sănătate publică. Nu s-a dispus nici măcar testarea obligatorie la nivel național a tuturor cadrelor didactice. Nu s-a luat în calcul scenariul în care elevii se vor întoarce în mediul online pentru continuarea cursurilor, astfel încât pe perioada verii, profesorii puteau fi instruiți, iar elevilor să li se procure echipamentul necesar desfășurării cursurilor în online. Nu a existat altfel spus, nici un fel de plan, nici o strategie. Ca de obicei, autoritățile vor improviza din mers, însă atunci va fi deja mult prea târziu. Repetarea scenariului din 2020 în ceea ce privește școlile nu este în acest moment deloc exclusă, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.