Sistemul medical din România este în colaps în fața valului 4 al pandemiei coronavirus, iar spitalele vor îngriji doar pacienții pozitivi la Covid19. Decizia de a interzice internările și intervențiile chirurgicale pentru pacienții care nu au Covid19 riscă să pună în pericol viața multor români. Pacienții bolnavi de cancer vor avea cel mai mult de suferit, deoarece orice întârziere riscă să ducă la extinderea tumorii și deces.
„Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că managerii unităților sanitare dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate vor face acest lucru”, a declarat Arafat.
Guvernul României nu a asigurat nici măcar un stoc de medicamente pentru pacienții cu coronavirus. Abia în fața valului 4, Guvernul a realizat că nu mai are suficiente medicamente Tocilizumab. Furnizorul acestui medicament a anunțat că nu mai poate furniza toate cantitățile de care are nevoie țara noastră. Tocilizumab este unul dintre cele mai folosite medicamente în toată lumea, în această pandemie, fiind recomandat pacienților cu forme severe de Covid19.
Raed Arafat a anunțat că România va activa marți Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru a cere ajutorul statelor membre. Guvernul României va încerca să cumpere medicamentul de la alte state, care au reușit să-și facă un stoc suficient de medicamente. Această situație arată că Raed Arafat și Ministerul Sănătății controlat de USRPLUS atâta timp nu au fost capabili nici să asigure necesarul de medicamente pentru valul 4. România s-a trezit chiar în mijlocul crizei că mai are nevoie de medicamente.
„Mâine urmează să fie activat Mecanismul de Protecţie Civilă, la cererea Ministerului Sănătăţii, pentru medicamentul Tocilizumab. Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a declarat Arafat.
Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene este un mecanism de răspuns rapid la situațiile de criză cu care se confruntă atât statele membre, cât și alte state din lume. „Prin Mecanismul de protecție civilă, Uniunea Europeană oferă un cadru de coordonare și cooperare ca răspuns la pericolele naturale și dezastrele provocate de om, punând laolaltă capacitățile de răspuns ale statelor membre UE și ale altor șase țări participante – Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru și Turcia”, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
În anul 2020, România nu a activat Mecanismul de Protecție Civilă, după cum arată datele Comisiei Europene (foto mai jos). România, Cipru și Bulgaria sunt singurele state UE care nu au cerut ajutorul Europei, deși Germania, Italia și Franța au făcut acest lucru.
Odată ce România va activa Mecanismul, prin intermediul Centrului de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE (ERCC), statele membre vor fi informate de situația din țara noastră. Dacă niciun stat nu ne poate ajuta prin oferirea unor medicamente Tocilizumab, atunci se activează rescEU. Doar că singura șansă pentru Guvernul României este aceea de a primi medicamentele de la alte state, care acum nu luptă cu un nou val de pacienți cu coronavirus. RescEU nu va putea cumpăra medicamente în locul țării noastre, însă Comisia Europeană ar putea să negocieze cu furnizorul, dacă va considera că la nivel european mai multe state au nevoie de acest medicament. Puterea de negociere a CE este mult mai mare decât a guvernului român. Totodată, din această situație înțelegem și că România nu are nicio relație de prietenie cu statele din Vestul Europei și nimeni nu se grăbește să ne ajute fără a cere ajutorul instituțiilor europene.
Transferul pacienților în străinătate
Deși toate spitalele sunt pline cu pacienți cu coronavirus, România nu are ajutorul UE și în privința transferului de pacienți, pentru a mai elibera anumite unități medicale. Raed Arafat a spus că transferul se face doar pe distanțe scurte, însă sute de pacienți sunt transferați cu ambulanțele prin toată țara de la începutul valului 4.
„Acest lucru (n.r. transferul în străinătate) poate fi realizat la distanţe limitate, cu spitale din vecinătate. Noi avem foarte mulţi pacienţi la care le găsim locuri. Astăzi erau la un moment dat 50 de pacienţi pentru care căutam locuri. Este imposibil să pui asemenea număr de pacienţi în avioane”, a explicat Arafat.
România ar fi putut să transfere în străinătate pacienții cu alte boli mai grave, în condițiile în care spitalele din țara noastră nu mai fac alte internări și intervenții chirurgicale. Dar nici această soluție nu este luată în calcul și atât pacienții cu Covid, cât și cei cu boli mult mai grave riscă să moară în România.
Italia, o țară mult mai bogată decât România, a primit ajutor din partea Germaniei, în martie 2020, la începutul pandemiei. Peste 60 de pacienți din Italia au fost transferați către spitalele germane. Italia nu a avut nevoie să activeze Mecanismul de Protecție Civilă al UE, deoarece are o relație de prietenie cu Germania, iar guvernul de la Berlin s-a oferit să ajute pacienții italieni.
România nu cere ajutorul altor state pentru că acest lucru ar fi o lovitură puternică de imagine pentru partidele aflate la guvernare în ultimele luni. Dar nici numărul mare de morți nu ajută actualul guvern și va pierde numeroase voturi dacă va continua în acest ritm. România ar fi putut să-și pregătească un tren medical pentru transferul pacienților, așa cum a făcut Italia. Trenul medical este dotat ca o secție ATI și poate transporta peste 20 de pacienți/cursă.
Raed Arafat și-a arătat limitele în toate situațiile de criză, punând în pericol viața cetățenilor. La fel o face și în această pandemie, cu decizii politice sau lipsite de orice logică. Preferă să riște viața cetățenilor decât să recunoască faptul evident pentru toată lumea: nu a fost capabil să pregătească sistemul medical pentru pandemia coronavirus și spitalele noastre nu pot salva vieți, ci ajung să le ucidă cu numeroasele incendii, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns