În timp ce în Europa statele își iau tot mai multe măsuri de prevenție în ceea ce privește noul val de coronavirus, România anunță noi relaxări. Țara noastră continuă să fie la coada Europei în ceea ce privește campania de vaccinare, cu doar 38.81% din populație complet vaccinată.

Măsurile din Europa vs măsurile din România

Europa se pregătește de un nou val de coronavirus, iar statele încep să își ia măsuri de precauție. Între timp și Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că este îngrijorată de situația din Europa. Austria a fost statul care a dat tonul în ceea ce privește noi măsuri de precauție. Temându-se de un nou val de proporții, autoritățile de la Viena au anunțat un lockdown general pentru persoanele nevaccinate și obligativitatea vaccinării începând cu luna februarie a anului 2022. Anunțul cancelarul austriac Alexander Schallenberg a declanșat mai multe proteste în țară față de obligativitatea vaccinării, însă guvernul austriac nu a cedat presiunilor. În Austria, aproximativ 66% din populație este complet vaccinată în prezent.

Între timp și Germania ia în calcul noi restricții. În landul Saxonia, persoanele nevaccinate au acces doar în magazinele de strictă necesitate. Totodată, landurile Bavaria și Saxonia au interzi anul acesta târgurile de CrăciunOlanda a anunțat la rându-i introducerea unui lockdown parțial. Guvernul olandez a anunțat că ia aceste măsuri ca prevenție față de tulpina Sud Africană care ar putea declanșa potrivit specialiștilor un nou val de îmbolnăviri pe continent. În Olanda, magazinele non-esențiale se închid la ora 17:00, supermarketurile la ora 20:00, iar sălile de fitness la ora 17:00. Belgia a anunțat totodată un “lockdown ușor” pentru următoarele trei săptămâni. Școlile și universitățile rămân deschise, însă cluburile de noapte și concertele sunt anulate. Restaurantele se vor închide și ele mai devreme. În Germania, Olanda și Belgia aproximativ 70% din populație este complet vaccinată.

Între timp, în România situația este diametral opusă. Deși este una dintre cele mai slab vaccinate state din Europa (jumătate din rata de vaccinare a Belgiei sau Olandei de pildă), România va relaxa în preajma sărbătorilor măsurile de precauție.

Astfel, potrivit unui document aprobat de CNSU, spectacolele, concertele și festivalurile vor putea fi organizate cu cel mult 1.000 de spectatori, iar competițiile sportive vor putea fi organizate cu public, la capacitate de cel mult 30%. Hotărârea aprobă și dispoziția anunțată de ministrul interimar al Educației privind desfășurarea cursurilor cu prezență fizică indiferent de rata de vaccinare, acolo unde incidența este sub trei la mie. De asemenea, sunt stabilite condițiile în care pot fi organizate ceremoniile de Ziua Națională a României. Situația pare a fi trasă la indigo cu cea din vară. În sezonul estival, autoritățile au anunțat măsuri de relaxare, în ciuda faptului că în restul capitalelor europene erau îngrijorări cu privire la valul 4 al pandemiei. Ulterior, țara noastră s-a confruntat cu cea mai gravă situație de la debutul pandemiei de coronavirus, înregistrând mii de cazuri și sute de decese pe zi. La sfârșitul lunii septembrie, în plin val 4, România se afla pe locul 2 în Europa şi pe 6 în lume la decese provocate de coronavirus. Rămâne de văzut dacă decizia introducerii unor noi relaxări, în contrapartidă cu deciziile luate în restul capitalelor europene, se va dovedi în final înțeleaptă, relatează psnews.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.