O anchetă pentru demiterea Președintelui SUA, Donald Trump, a fost declanșată în Camera Reprezentanților. Decizia, anunțată de șefa Camerei, democrata Nancy Pelosi, are ca motiv scandalul convorbirii telefonice dintre liderul de la Casa Albă și Președintele Ucrainei. Trump e acuzat că ar fi făcut presiuni asupra lui Volodimir Zelensky pentru scopurile sale politice. Este pentru prima dată în 21 de ani, de la Bill Clinton în 1998, când un președinte american e vizat de o procedură de impeachment.

La o săptămână de la izbucnirea scandalului, timp în care tot mai mulți democrați s-au proclamat pentru destituirea Președintelui SUA, șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat declanșarea anchetei pentru demiterea lui Donald Trump (impeachment inquiry).

Pelosi: ”Președintele trebuie să dea socoteală”

Nancy Pelosi, și ea o figură importantă din Partidul Democrat, a făcut anunțul într-o declarație de presă la Capitoliu, sediul Congresului SUA, în Washington.

”Săptămâna aceasta, Președintele a recunoscut că a cerut Președintelui Ucrainei să facă acțiuni care i-ar fi adus lui beneficii politice. Acțiunea lui Trump, acțiunile președinției Trump dezvăluie fapta dezonorabilă a trădării de către președinte a jurământului pe care l-a depus, a trădării securității noastre naționale și a trădării integrității alegerilor noastre. Prin urmare, astăzi, anunț declanșarea oficială de către Camera Reprezentanților a unei anchete pentru demiterea președintelui. Îndemn cele șase comisii ale noastre să demareze investigațiile sub umbrela acestei anchete de demitere. Președintele trebuie să dea socoteală. Nimeni nu e mai presus de lege”, a declarat Nancy Pelosi.

Reacţia lui Donald Trump

Informații despre declanșarea unei anchete pentru impeachment au apărut în presa americană înainte ca Nancy Pelosi să facă declarația. Donald Trump, aflat la Adunarea Generală ONU, la New York, a fost astfel întrebat înainte de anunțul oficial al șefei Camerei Reprezentanților.

”Este doar o continuare a vânătoarei de vrăjitoare. E cea mai teribilă vânătoare de vrăjitoare din istorie”, a spus Donald Trump.

Ulterior, după declarația lui Nanci Pelosi, Președintele american a reacționat pe Twitter.

”A fost o zi așa de importantă la ONU, așa de multă muncă și așa de mare succes, iar democrații în mod intenționat au vrut să ruineze și să umbrească toate acestea cu încă un breaking news cu gunoiul de vânătoare de vrăjitoare! Atât de rău pentru țara noastră! Pelosi, Nadler, Schiff și, desigur, Maxine Waters. Puteți crede asta? Nici măcar nu au văzut transcriptul convorbirii. Vânătoare de vrăjitoare totală! Hărțuire prezidențială!”, a scris Donald Trump într-o serie de 4 mesaje consecutive.

Transcriptul convorbirii telefonice va fi publicat

Donald Trump susține că investigația pentru destituirea sa va avea un efect politic pozitiv pentru el. Președintele SUA a anunțat că va publica transcriptul convorbirii telefonice pe care a avut-o în 25 iulie cu Președintele Ucrainei. Transcriptul va fi dat publicității miercuri. Donald Trump a declarat că și Kievul și-a dat acordul.

”Secretarul de Stat Pompeo a primit permisiunea de la Guvernul Ucrainei să facă public transcriptul convorbirii telefonice pe care eu am avut-o cu Președintele acestei țări. Nici ei nu înțeleg de ce e așa tam-tam. O vânătoare de vrăjitoare totală lansată de democrați”, a scris Donald Trump pe Twitter.

De la ce a pornit scandalul

Pe 18 septembrie, ziarul Washington Post anunța că un oficial din serviciile de informații americane a făcut un denunț privind o conversație telefonică în care Donald Trump a făcut o promisiune unui lider străin. Două zile mai târziu, tot Washington Post anunța că este vorba despre o convorbire telefonică din 25 iulie între Donald Trump și Președintele Ucrainei.

Ce conține acest denunț nu este clar, însă democrații îl acuză pe Donald Trump că a amenințat cu oprirea ajutorului militar către Ucraina, făcând presiuni asupra lui Volodimir Zelensky pentru a investiga presupuse fapte de corupție care ar avea legătură cu fostul Vicepreședinte american Joe Biden și cu fiul lui, Hunter Biden, spune BBC. Hunter Biden a făcut parte din consiliul director al unei companii de gaz din Ucraina în perioada 2014-2019, iar tatăl său a fost acuzat în cercurile republicane din SUA că ar fi intervenit pentru înlăturarea unui procuror ucrainean ce ancheta firma la care lucra fiul.

Potrivit democraților, aceste presiuni ar fi fost făcute de Donald Trump în beneficiul său politic, pentru că Joe Biden este unul dintre candidații democrați la Președinția SUA și, pentru Trump, un rival în cursa electorală.

Denunțul a fost depus pe 12 august, cu o lună înainte ca presa să publice despre el. Inspectorul General al Comunității Serviciilor de Informații, Michael Atkinson, a găsit această plângere drept credibilă și urgentă. Însă Casa Albă și Departamentul Justiției au blocat transmiterea denunțului către Congresul american.

Înainte de anunțul făcut de Nancy Peloci privind declanșarea investigației pentru destituirea lui Donald Trump, Senatul Statelor Unite a votat în unanimitate o rezoluție prin care cere accesul la raportul denunțătorului. Rezoluția nu este însă obligatorie. O rezoluție similară, care, de asemenea, nu este obligatorie, va fi supusă votului miercuri și în Camera Reprezentanților.

 

 

 

sursa: www.observator.tv

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.