Ioana Andreea Chisăliţă este astăzi una dintre cele mai frumoase și talentate artiste ale generației sale, iar în ciuda vârstei tinere, reușește să ajungă la sufletele celor care o ascultă.

Carismatica artistă spune cu bucurie că mereu cântecul a făcut parte din viața ei și asta pentru că „Dumnezeu i-a pus cântecul în leagăn”, aceasta oferindu-le un adevărat recital părinților în copilărie,  în drum spre grădiniță.

Câștigătoare a prestigioase premii, dar și membră a Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” și studentă la Facultatea de Drept din Iași, Andreea Chisăliță profită de energia tinereții și reușește să fie și la facultate, dar și pe scenă, o profesionistă. Poate și pentru că nu își imaginează viața fără cântec și fără visuri împlinite.

„Aș putea spune că muzica a făcut mereu parte din viața mea. Țin minte că, în diminețile în care mă duceau părinții la grădinița, îmi plăcea să fredonez refrenele celebre ale acelei perioade. Făceam un adevărat spectacol pentru familia mea. Doamnele educatoare, Maricica Domunco și Silvia Buțerichi, au fost cele care au remarcat faptul că am ureche muzicală. Încă de atunci a început pregătirea mea cu domnul Sorin Filip, îndrăgit interpret de muzică populară și manager al Centrului Cultural Bucovina, pentru a participa la concursuri folclorice de preșcolari. Pot spune că aceasta a fost prima etapă a formării mele ca interpret de muzică populară”, a declarat pentru SuceavaLive, artista.

 

Andreea Chisăliță vorbește cu dragoste și recunoaștere despre cei care au crezut în ea și, mai ales, în talentul său, încă de la început. Aceasta are oameni cărora le poartă respect veșnic pentru toată susținerea pe care a primit-o de la ei.


„Domnul Sorin Filip a fost cu mine încă de la începutul acestei călătorii frumoase a descoperirii folclorului. Îi voi fi mereu recunoscătoare pentru faptul că a avut încredere necondiționată în mine și în talentul meu. Am început să ascult tot mai multă muzică populară și să mă familiarizez cu marii artiști ai zonei noastre dar și ai țării. Mentorul meu, doamna Sofia Vicoveanca, pe care de mică am văzut-o ca pe un model de om și interpret, m-a ajutat să mă cizelez dându-mi sfaturi și răspunsuri la întrebările pe care le aveam. Mereu o voi admira, îi voi mulțumi pentru sfaturi și îi voi purta un imens respect! De asemenea, doamna Mariana Honceriu, ce îmi face cele mai frumoase texte, și maestrul Viorel Leancă, dirijorul orchestrei Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, sunt doi oameni cărora le sunt foarte recunoscătoare pentru tot sprijinul și ajutorul pe care mi l-au oferit”, a mai spus Andreea Chisăliță.

N-ar vorbi despre premiile importante pe care le-a obținut dacă situația nu ar impune-o, însă recunoaște că premiile reprezintă o carte de vizită importantă pentru fiecare artist.

„După experiențele de la concursurile județene și interjudețene, în câțiva ani buni de pregătire și căutare a repertoriului potrivit, au urmat fiorii dați de participările la marile concursuri de folclor din țară. Câștigarea trofeului și premiului de popularitate al Festivalului Național de Folclor «Maria Tănase» în 2015 pot spune că a marcat începutul unei noi etape, încheind astfel perioada participărilor la festivalurile de folclor.

Pe lângă această frumoasă realizare pot enumera Trofeul Festivalului Național de Folclor «Ponoare, Ponoare», Trofeul Festivalului Național de Folclor «Natalia Șerbănescu» Tulcea, Trofeul Festivalului Național de Folclor „Cântecele Neamului” Suceava sau Locul I la Festivalul Național de Folclor «Pe deal la Teleormănel»”, ne-a mărturisit artista.

Despre faptul că face parte din echipa profesioniștilor de la Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, Andreea Chisăliță spune că după fiecare eveniment mai învață câte ceva de la acești oameni care pun întotdeauna pe primul loc profesionalismul și publicul.

„Este foarte onorant să mă număr printre membrii Ansamblului Artistic «Ciprian Porumbescu». Nu cred că există mediu mai potrivit pentru a învăța «secretele meseriei» decât făcând parte dintr-un colectiv artistic dedicat perfecționării personale ca artist și transmiterii mai departe a tezaurului folcloric, generațiilor viitoare. În cadrul acestui colectiv mă simt ca acasă, mai ales pentru că de o bună perioadă de timp am o colaborare foarte frumoasă cu Ansamblul Artistic «Ciprian Porumbescu», iar astfel pot spune că un vis mi s-a împlinit. Mă bucur de fiecare spectacol, învăț câte ceva nou la fiecare experiență alături de acest colectiv artistic și încerc să mă ridic la nivelul așteptărilor”, mărturisește Andreea.

Noi proiecte muzicale pentru cei care o ascultă și o iubesc

 

Și pentru că așteptările oamenilor sunt din ce în ce mai mari, iar într-o lume muzicală atât de vastă este atât de greu să te remarci, Andreea Chisăliță rămâne o iubitoare a frumosului și a autenticului.

Așa se face că în viitorul apropiat frumoasa artistă va lansa noi melodii și videoclipuri.

„Recent am încheiat filmările pentru videoclipul piesei «Dragostea nu-i un păcat» pe care îl realizez alături de domnul George Checheriță, un adevărat profesionist. De asemenea vreau să le mulțumesc pentru ajutor prietenilor mei Gabriela Manoli și Andrei Flutur de la Ansamblul Folcloric «Ciobănașul» al Clubului Copiilor și elevilor din Rădăuți. Pe lângă această piesă am înregistrat și altele, iar în perioada următoare îmi doresc să înregistrez o doină și un cântec de nuntă. Din câte îmi dau seama, cred că prinde contur un nou material discografic”, transmite bucuroasă Andreea.

Andreea Chisăliță, o artistă cu vorbele la ea

Pe lângă faptul că talentul său este unul incontestabil, Andreea surprinde plăcut de fiecare dată când le vorbește celor care o privesc. Așa se face că în rândul artiștilor aceasta este cunoscută și ca un bun orator.

„O privesc cu ochi de critic, nu de prieten, și îi urmăresc fiecare gest, sunt atentă la emoția pe care o transmite și, rare sunt situațiile în care se întâmplă să o văd greșind vreun cuvânt. Este un artist complex, iar faptul că are verbul la ea este foarte important”, ne-a declarat o persoană aflată la unul dintre spectacolele Andreei.

Despre acest lucru, artista spune cu modestie că are și ea emoții atunci când vorbește în public.

„Uneori este foarte greu să îmi stăpânesc emoțiile, recunosc, dar cred că participările la festivalurile și concursurile de folclor m-au ajutat să trec peste frica de a vorbi în public. De asemenea, de câțiva ani buni am onoarea de a prezenta Festivalul Internațional de Folclor «Peștișorul de Aur» desfășurat la Tulcea ce a ajuns anul acesta la cea de-a XXVI-a ediție. Este o onoare dar și o responsabilitate foarte mare pentru mine pentru că îmi propun ca de la an la an să mă perfecționez, să interacționez cât mai mult cu publicul și să introduc în scenă fiecare ansamblu într-un mod plăcut, pentru a le mai trece din emoții. Vreau să îi mulțumesc domnului director al festivalului, profesor Ștefan Coman, pentru că a avut încredere în mine, în tinerețea mea și mi-a încredințat această mare onoare”, a transmis artista.

În încheiere, Andreea Chisăliță, le-a mulțumit tuturor celor care o ascultă și o încurajează, aceasta spunând că își dorește din suflet să nu îi dezamăgească cu nimic.

 

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.