Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, i-a adresat o interpelare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi, privind contribuțiile la Pilonul 2 de pensii pentru angajații din sectorul construcțiilor.

Balan îi reamintește ministrului Budăi că Pilonul 2 de pensii este un factor foarte important și că nu trebuie atentat la siguranța acestuia.

„Atât domnia voastră, cât și alți reprezentanți ai Guvernului au dat constant asigurări că nimeni nu va atenta la cea mai sigură și echitabilă formă de pensie – pensia bazată pe contributivitatea participanților la Pilonul 2 de pensii, administrată privat. La acest sistem de pensii au contribuit, în ultimii 11 ani de la constituire, mai bine de 7,2 milioane de angajați, activele acumulate în conturile private ajungând la peste 48 de miliarde de lei”, a precizat deputatul Ioan Balan.

Deputatul Balan subliniază că niciunul dintre guvernele  care au fost până acum, indiferent de culoarea politică, nu s-au atins de Pilonul 2 de pensii.

„Chiar dacă domnia voastră nu erați încă ministru la momentul adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr.114/2018, am convingerea că în calitatea dumneavoastră de fost Director al Casei Naționale de Pensii Publice, cunoașteți măsurile cuprinse în acest act normativ, care afectează în mod direct și iremediabil o reformă la care au contribuit mai multe guverne și de care niciun guvern, indiferent de partidul de guvernare și indiferent de contextul economic intern, nu a îndrăznit să o afecteze. Astfel, prin OUG nr.114/2018 a fost modificată Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, astfel încât la art.1381 s-au prevăzut prevederi speciale pentru sectorul construcțiilor dintre care amintim pe cea cu privire la pensiile administrate privat: ”În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale”, a mai spus deputatul sucevean.

De asemenea, deputatul sucevean a precizat că peste 120 000 de angajați din sectorul construcții nu mai plătesc și la Pilonul 2 de pensii, ca urmare a OUG 114/2018. Acest lucru nu poate fi benefic, întrucât nu oamenii sunt cei care au decis.

„Ca urmare a acestei prevederi, peste 120.000 de angajați din sectorul construcții nu mai au, începând cu data de 1 ianuarie 2019, calitatea de participant la Pilonul 2 de pensii, deși oamenii doresc în continuare să contribuie la pensiile administrate privat. În declarații oficiale, Ministrul Finanțelor Publice a declarat că așa-zisa facilitate fiscală va fi compensată de către Guvern, de la bugetul de stat, iar contribuțiile cuvenite angajaților vor fi virate în continuare la Pilonul 2. Față de această situație vă solicit domnule ministru să precizați motivul pentru care angajaților din sectorul construcțiilor li s-a obstrucționat dreptul de a participa la pensiile din Pilonul 2 și vă solicit să spuneți dacă la nivelul Ministerului Muncii sau al Guvernului există vreo intenție de a înlătura cauzele prin care angajații din domeniul construcțiilor au fost excluși de la acest sistem de pensii”, a conchis deputatul sucevean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.