Cadrele medicale angajate la Serviciul de Ambulanță Județean Suceava s-au declarat nemulțumite de modul în care directorul Alexandru Lăzăreanu se comportă cu acestea și de faptul că ei nu sunt testați pentru a afla dacă sunt îmbolnăviți cu COVID-19. O altă nemulțumire în rândul ambulanțierilor este legată și de echipamentele de protecție cu care sunt nevoiți să intervină la cazuri ce implică persoane suspecte de infecție cu coronavirus sau chiar persoane confirmate cu acest virus.

„Toți cei cărora li s-au făcut testele lunea trecută au continuat să vină la serviciu până vineri, când li s-au dat rezultatele. Câți or mai fi infectat de atunci?! De ce nu ni se fac teste tuturor, mai ales că noi mergem la pacienți care acuză simptome sau sunt chiar infectați și trebuie să îi ducem la spital cu ambulanțe normale, fără nicio protecție? (…) La început am avut combinezoane bune, dar de câteva zile avem unele subțiri, de proastă calitate. Sunt doar mărimi mici, se rup tot timpul.Le legăm cu bandă adezivă, dar se rup iar și iar. (…) Nu mai sunt nici botoși din aceia speciali. Când mergem la diferite cazuri, ne cumpărăm saci menajeri, îi încălțăm și îi legăm tot cu bandă adezivă. Suntem cârpiți din cap până în picioare de zici că suntem mumii. Avem și noi familii, de ce nu suntem protejați” a declarat un ambulanțier, potrivit Ziar de Suceava.

Un alt ambulanțier a subliniat că nu au voie nici în ruptul capului să ridice capul și să solicite materiale de protecție, întrucât șeful SAJ, Alexandru Lăzăreanu, îi amenință cu desfacerea contractului de muncă. De asemenea, acestor oameni nevoiți să lupte cu piepturile goale li s-a pus pumnul în gură, același manager amenințându-i, la fel, cu concedierea dacă își spun oful sau dacă solicită public materiale de protecție.

„Dacă cerem ceva sau dacă încercăm să vorbim cu cineva, imediat ne sună și ne spune să stăm în banca noastră pentru că ne dă afară. Atât șeful, cât și directoarea adjunctă. Este strigător la cer! Avem familii, copii mici sau părinți și bunici. Nu este normal ce se întâmplă. Vrem să ni se respecte drepturile că obligațiile le îndeplinim de fiecare dată. Noi vrem să salvăm toți oamenii, dar pe noi cine ne salvează de acest cumplit inamic?! Deja a fost înregistrat primul deces! Câte trebuie să mai fie pentru ca și la noi să se schimbe modul de gândire și de acționare a conducerii?! Vorbim de un sistem public de stat, nu de unul privat. Aici, șefii trebuie să înțeleagă că Ambulanța nu este a lor, ci este pentru oameni, iar angajații nu sunt plătiți din buzunarul lui Lăzăreanu”, a declarat un cadru medical de la Ambulanță.

De cealaltă parte, Alexandru Lăzăreanu, managerul Serviciului de Ambulanță Suceava, a luat act despre nemulțumirile angajaților însă consideră că, în această privință, nu are ce să facă.

„Știu că angajații cer să fie testați, dar eu nu pot să acționez decât în cadrul legii. Nu se fac teste decât celor cu simptome. Cât despre combinezoane, am avut și bune, dar s-au terminat. Cele de acum sunt mai proaste, într-adevăr. Așa am primit de la Unifarm, de la unele firme care au făcut donații. Nu le puteam refuza, pentru că altele nu erau. Am primit acum cipici din folie de plastic, precum cei de la cabinetele medicale. Dar, pe moment, doar asta avem. Până acum am consumat peste 1.000 de combinezoane și e destul de greu să procurăm altele noi. (…) Alte costume nu avem. Dar nu putem lăsa oamenii să moară acasă”, a declarat Alexandru Lăzăreanu.

De altfel, Lăzăreanu nu i-a iertat nici pe cei de la Spitalul Județean Suceava și s-a arătat foarte nemulțumit de angajații și de conducerea unității spitalicești, precum și de toți cei care „vorbesc pe la presă”.

„Când e greu, ies șpăgarii, otrepele și cei slab pregătiți profesional și vorbesc pe la presă. Iar jurnaliștii greșesc că îi ascultă. Oamenii mei nu s-au infectat de la pacienți, ci de la colegii de la UPU, când ajungeau cu pacienți la spital. În plus, la Spitalul Județean și organizarea lasă mult de dorit. Cât timp sunt consultați oamenii, până li se fac analize la computerul tomograf, sunt însoțiți de angajații de la Ambulanță peste tot. De multe ori, durează și 2-3 ore, când ambulanțierii și asistenții noștri stau împreună cu oameni potențial infectați prin spital. Păi e mult, în timpul ăsta se poate întâmpla orice. E transmitere comunitară”, a mai spus Alexandru Lăzăreanu, potrivit Ziar de Suceava.

Într-un interviu pentru Antena 3, șeful SAJ Suceava a vorbit despre combinezoanele rupte în care își desfășoară activitatea angajații săi, precizând că el nu e vinovat că au doar materiale din donații, care nu sunt cele mai bune. De fapt, Alexandru Lăzăreanu ar trebui să se gândească la angajații SAJ Suceava pe care îi trimite în prima linie cu piepturile peticite și ar trebui să ia toate măsurile necesre pentru ca în rândul acestora să nu mai survină niciun deces.

„Le-am spus la toți: obligatoriu sunt mănușie și masca, iar acolo unde aveți suspiciunea de COVID îmbrăcați și combinezonul. Primele echipamente care le-am luat au fost ok, care le-am cumpărat. Cu timpul am primit și ajutoare. Ajutoarele nu poți să le condiționezi dacă sunt de foarte bună calitate sau sunt mai puțin bune. (…) La un moment dat, aceste combinezoane au rămas doar cele din donații și erau numere mici și au crăpat pe personal”, a spus managerul Serviciului de Ambulanță Suceava, Alexandru Lăzăreanu.

Întrebat de moderatorul de la Antena 3 cu privire la cât de folositoare mai sunt combinezoanele rupte, Lăzăreanu a dat de înțeles că mănușile și măștile sunt importante, iar combinezoanele ar fi mai mult opționale. De-a lungul interviului acesta s-a contrazis de mai multe ori cu privire la importanța purtării combinezonului. La un moment dat, managerul Serviciului de Ambulanță Suceava s-a arătat sătul de a fi luat la rost de către moderatorul emisiunii și i-a cerut acestuia să îi spună de unde să facă rost de combinezoane. 

„Dacă au mască și mănuși, astea sunt principalele surse de infecție. (…) Eu am spus următorul lucru: <Atâta timp cât am avut mijloacele de protecție adecvate, le-am împărțit. În momentul în care nu mai aveam, am dat ceea ce aveam. Nu puteam să las acele persoane, care au sunat după ajutor, să le las să moară în casă că eu nu am combinezoane. (…) Da și îmi pare foarte rău, am plâns după el. (…) Nu de la combinezoane s-au îmbolnăvit. Este ultimul lucru combinezonul. Celelalte sunt importante și sunt de respectat. (…) Sunt importante, dar… (…) Am vorbit cu domnul ministru secretar de Stat, Raed Arafat și mi-a spus foarte clar <Nu combinezonul te apără, mănușile, ochelarii și masca>”, a spus Alexandru Lăzăreanu.

Depășit de situație și cu un comportament de boier, Alexandru Lăzăreanu, ar trebui să înțeleagă, măcar în ceasul al 12-lea că, fie îșii schimbă comportamentul și își susține angajații și îi dotează, fie lasă SAJ-ul pe mâna unui profesionist care pune personalul pe primul plan.

 

 

Sursa foto: radiotop.ro

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.