Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat că aparatul de testare pentru coronavirus care deservește locuitorilor din Bazinul Dornelor a ajuns la Iași și este funcțional începând de luni, 13 aprilie. Trebuie precizat că acesta va funcționa la Iași până la amenajarea spațiului din cadrul Spitalului Municipal Vatra Dornei, printr-o colaborare cu un laborator autorizat din județul vecin.

Angelica Fădor a subliniat că, exceptând aparatele care funcționează la Spitalul Județean Suceava, acest aparat este singurul care deservește locuitorilor din Bazinul Dornelor.

Deputatul sucevean a explicat că probele vor fi prelevate la Spitalul Municipal Vatra Dornei și apoi vor fi duse la Iași, iar a doua zi vor fi aduse rezultatele probelor recoltate. Aceasta a adăugat că unitatea spitalicească pune la dispoziție mașina cu care probele sunt transportate în cele mai bune condiții.

Angelica Fădor a subliniat că în săptămâna 6 – 12 aprilie unitatea spitalicească dorneană, cu sprijinul Primăriei Vatra Dornei, a reușit să-i testeze pe toți angajații spitalului.

Astăzi (luni, 13 aprilie n.r.) sunt testați medicii de familie, asistenții medicali și comunitari din zona Dornelor, precum și echipajele SMURD, dar și pacienții internați la Spitalul din Vatra Dornei, urmând ca zilele viitoare să fie prelevate probe de la persoanele dializate, de la bătrânii din Centrul Medico-Social din Broșteni, polițiști, jandarmi, etc. Persoanele dializate vor fi testate periodic pentru că fac parte din grupa de risc”, a declarat deputatul sucevean.

În ceea ce privește siguranța celor din linia întâi, dar și a cetățenilor din zona de munte a județului, Angelica Fădor a precizat că cea mai bună metodă de prevenție este testarea, cel mai bun exemplu fiind depistarea la timp a celor două cadre medicale dornene a căror rezultate au fost pozitive.

Pentru a nu pierde nicio zi, până la amenajarea și omologarea spațiului de la Vatra Dornei, de către DSP, procesarea se face la Iași, într-un laborator autorizat, rezultatele fiind disponibile în 24 de ore. Prelevarea probelor se face la Spitalul Vatra Dornei. În afara municipiului Suceava, aparatul achiziționat de Primăria Vatra Dornei și primăriile din Bazinul Dornelor, este singurul care testează locuitori ai județului”, a precizat Angelica Fădor.

Tot pentru prevenție, Comitetul Local pentru Situații Speciale de Urgență Vatra Dornei trimite o adresă tuturor lanțurilor de magazine din oraș pentru a oferi posibilitatea testării contra cost a personalului.

În ceea ce privește colaborarea deputatului sucevean cu primarii din zona de munte a județului Suceava, Angelica Fădor a precizat că are o relație foarte bună cu toți edilii și colaborează zilnic pentru a găsi cele mai bune soluții pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

„Pe această cale, vreau să le mulțumesc pentru că au răspuns favorabil inițiativei mele, înțelegând importanța achiziționării acestui aparat, tuturor primarilor din Bazinul Dornelor, firmelor AQUACARPATICA și MASPEX ( Bucovina), cu ajutorul cărora, aparatul și 3800 teste au fost achiziționate.

Mă bucur că Spitalul Municipal Vatra-Dornei poate asigura testarea locuitorilor din Bazinul Dornelor, pentru a reuși să depisteze în timp util pacienții infectați cu noul tip de coronavirus, pentru ca, ulterior, dacă este cazul, să primească îngrijirile necesare.

Am încredere că, împreună, vom trece și peste această criză!”, a conchis deputatul sucevean.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.