Ansamblul Folcloric „Baltagul” din Monor va susține un spectacol duminică, 25 august, la Dorna Candrenilor, la evenimentele prilejuite de Ziua Comunei și Festivalul „La Izvor de Apă Vie”.

Înființat în anul 1962, ansamblul a păstrat și a dus tradițiile monorenilor pretutindeni în țară și în lume. Faima și farmecul acestui valoros ansamblu folcloric vin din originalitatea și autenticitatea dansurilor, din măiestria dansatorilor, din frumusețea cântecelor populare, a obiceiurilor străbune pe care acești artiști le scot din lada de zestre a satului lor pentru a le prezenta cu dragoste și respect publicului.
De peste 25 de ani, acest ansamblu este condus cu măiestrie și profesionalism de către fostul dansator, primarul monorenilor Ioan Cira, un român adevărat care face toate eforturile posibile pentru dăinuirea tradițiilor străbune la Monor și Gledin, ajutat de mai tânărul instructor Bogdan Creța.
În anul 1986, ansamblul a fost distins cu premiul pentru autenticitate la Festivalul internaţional de la Ohrid, Iugoslavia. Dansatorii stăpânesc până la măiestrie dansurile înaintaşilor: Jocul baltagelor, Brâul, Dialogul femeilor, Crucea, Sârba şi Roata, De-a lungul, Târnăveanca, Învârtita.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.